Răsturnare de situație: Viktor Orbán a fost reevaluat de americani după vizita la Zelenski

Postat la: 03.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Răsturnare de situație: Viktor Orbán a fost reevaluat de americani după vizita la Zelenski

Prim-adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a făcut o declaraţie referitoare la Ucraina, după ce premierul ungar, Viktor Orbán, a propus, marţi, la Kiev, o încetare a focului. Patel a afirmat că orice stat care are influență ar trebui să depună toate eforturile pentru a asigura retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

Întrebat despre propunerea lui Orban în timpul vizitei sale la Kiev de a „a lua în considerare o încetare a focului pentru a grăbi sfârşitul războiului" şi dacă aceasta indică o scindare în NATO, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a spus: „Noi și Alianța NATO am arătat clar că există într-adevăr o singură soluție - Federația Rusă va părăsi pur și simplu teritoriul Ucrainei. Am simțit de mult timp că acesta este din nou doar un alt exemplu al Rusiei care acționează ca un agresor, care invadează privind integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și punerea pe plan secundar a Cartei ONU".

„Las țările respective să vorbească despre politicile lor, dar le-am clarificat partenerilor și aliaților din întreaga lume că orice țară care are influență sau un rol de jucat ar trebui să depună toate eforturile pentru a se asigura că Rusia se retrage complet din Ucraina", a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Amintim că premierul ungar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-ruse, a efectuat, marţi, o vizită la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. În urma discuţiilor bilaterale, Zelenski şi Orbán au organizat o conferinţă de presă, în cadrul căreia premierul ungar i-a sugerat liderului ucrainean să ia în considerare posibilitatea unei încetări a focului, înaintea unor negocieri de pace cu Rusia.

Ulterior, şeful adjunct al Biroului Preşedintelui de la Kiev, Ihor Jovkva, a transmis că Orbán nu este primul care vorbeşte despre o "încetare a focului", pentru a începe negocierile cu Federaţia Rusă, dar Ucraina are o poziţie clară cu privire la modul în care poate fi instaurată pacea. Potrivit lui Jovkva, discuțiile despre acest plan au început în timpul primului summit de pace, care a avut loc în Elveţia.

"Ungaria nu este prima țară care vorbește despre acest scenariu. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a ascultat interlocutorul, dar, pentru a-i răspunde, și-a reiterat poziția, care este clară și cunoscută de toată lumea. Da, într-adevăr, Ucraina vrea pace și pentru aceasta avem un instrument - summitul de pace" - a afirmat Jovkva. Potrivit acestuia, Ucraina va elabora un proiect al propriului plan pentru instaurarea păcii împreună cu toate țările care sunt pregătite pentru acest lucru, în special, Ungaria.

loading...
PUTETI CITI SI...