Politico: Convorbiri secrete între Rusia, SUA și UE cu numai câteva zile înainte ca Azerbaidjanul să înceapă o operațiune specială în regiune

Postat la: 05.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Politico: Convorbiri secrete între Rusia, SUA și UE cu numai câteva zile înainte ca Azerbaidjanul să înceapă o operațiune specială în regiune

Rusia, SUA și UE s-au întâlnit în secret la Istanbul, transmite ziarul "Politico". Ziarul scrie că discutiile secrete au fost consacrate Nagorno-Karabahului și au avut loc pe 17 septembrie, cu numai câteva zile înainte ca Azerbaidjanul să înceapă o operațiune specială în regiune.

În cursul consultărilor, principala atenție a fost acordată problemelor referitoare la trecerea convoaielor umanitare din Armenia în Nagorno-Karabah, pentru a asigura localnicii cu combustibil și alimente.

Mass-media scrie că SUA au fost reprezentate de Louis Bono, consilier principal pentru negocierile din Caucaz, UE - de Toivo Klaara, iar din partea Rusiei a fost prezent Igor Hovaev, trimisul special al președintelui Vladimir Putin pentru relațiile dintre Armenia și Azerbaidjan.

Potrivit publicației, consultările sunt "un contact rar între Moscova și Occident în legătură cu o problemă serioasă de securitate după 24 februarie 2022". SUA au calificat întâlnirea drept o discuție diplomatică privată.

Reamintim că pe 19 septembrie Azerbaidjanul a anunțat începerea unor "acțiuni antiteroriste locale" pe teritoriul Karabahului. Ulterior, liderul republicii nerecunoscute Nagorno-Karabah, Samvel Șahramanian, a semnat un decret privind încetarea existenței republicii.

Rusia a avut un schimb de opinii cu Statele Unite şi Uniunea Europeană privind situaţia din Nagorno-Karabah înaintea ofensivei ultrarapide a Azerbaidjanului în teritoriul respectiv, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova, Maria Zaharova, citată de Reuters.

Agenţia menţionează că publicaţia Politico a dezvăluit că oficiali americani şi europeni de rang înalt s-au întâlnit în Turcia cu omologii lor ruşi pentru un dialog urgent despre Nagorno-Karabah, cu numai câteva zile înainte ca forţele azere să pună capăt de facto pretenţiilor de independenţă ale etnicilor armeni din regiune.

"SUA şi UE ne-au abordat şi ne-au cerut să participăm la o întâlnire", a afirmat Zaharova în faţa presei. Ea a susţinut că "nu a fost nimic secret legat de această întâlnire; a fost un schimb de opinii obişnuit" şi a adăugat: "acum vom vedea cum va prezenta asta Occidentul".

loading...
PUTETI CITI SI...