Operațiunea "Furtuna Al-Aqsa": tacticile prin care Hamas a surprins Israelul. S-a schimbat radical modul de operare

Postat la: 11.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Operațiunea

Tacticile folosite de Hamas în atacul de sâmbăta trecută, atac denumit "Furtuna Al-Aqsa" împotriva Israelului, au fost unele dintre cele mai sofisticate de până acum, sugerând un nivel de planificare și pregătire la care nu am mai fost martori până acum, informează Al Jazeera.

Grupul a atacat aerian, pe mare și pe sol ceea ce, în termeni militari, se numește operațiune multidomeniu. A efectuat lovituri inițiale asupra posturilor de observare israeliene cu ajutorul dronelor, înainte ca atacurile masive cu rachete să copleșească apărarea israeliană Iron Dome. Acestea au fost ceea ce se numesc operațiuni de modelare - în esență, pregătirea pentru următoarea etapă, intrarea fizică în Israel.

Următoarea etapă a fost o infiltrare fizică fără precedent, atacând civili și obiective militare israeliene din mai multe direcții. La baza tuturor acestor activități a stat utilizarea tacticilor de a genera frică în rândul civililor - inclusiv prin înregistrarea și difuzarea atacurilor în comunitățile israeliene de frontieră și la un concert de muzică, precum și prin capturarea soldaților și civililor israelieni și ducerea lor în Fâșia Gaza.

Hamas a atacat, de asemenea, obiective militare israeliene, ucigând și capturând persoane și capturând echipamente militare israeliene.

Hamas pare să fi învățat din diverse surse. S-au inspirat din infrastructura militară a Hezbollah și din strategiile de război ale rebelilor. Au primit pregătire, finanțare și arme din partea Iranului.

Grupul a folosit lecțiile învățate din ciocnirile anterioare cu forțele israeliene, au studiat tacticile folosite de luptătorii din Jenin în 2002 și au încorporat propriile inovații sub forma dispozitivelor explozive improvizate (IED), a rețelelor de tuneluri, a războiului psihologic și a războiului asimetric.

Hamas a utilizat expertiza iraniană în fabricarea de rachete artizanale și în îmbunătățirea preciziei și a razei de acțiune a acestora.

Ciocnirile anterioare cu forțele israeliene, în special în timpul războiului din 2014 din Gaza, au învățat Hamas valoarea războiului urban și utilizarea infrastructurii civile ca scuturi.

Aceștia au încorporat aceste tactici și în atacul lor actual, folosind zone dens populate ca locuri de lansare a rachetelor și ascunzând arme și centre de comandă și control în structuri civile.

Acest lucru creează o dinamică prin care, atunci când Hamas este atacată de bombe israeliene, ambele părți se pot acuza reciproc de încălcarea dreptului internațional. Legea conflictelor armate interzice luarea ca țintă a civililor inamicului. De asemenea, aceasta impune părților la un conflict armat să facă distincția între forțele lor de luptă și proprii civili și să nu-și bazeze operațiunile în sau în apropierea structurilor civile, în special a locurilor protejate, cum ar fi școlile, unitățile medicale și lăcașurile de cult.

Se pare că Hamas pare să fi extras, de asemenea, învățăminte specifice din tacticile folosite de luptătorii din Jenin în timpul bătăliei de la Jenin din 2002. În aprilie 2002, un asalt israelian asupra taberei de refugiați din Jenin s-a soldat cu cel puțin 52 de palestinieni uciși, potrivit unei anchete a Human Rights Watch (HRW), inclusiv femei și copii. De asemenea, 23 de soldați israelieni au fost uciși și alți câțiva au fost răniți din cauza tacticilor folosite de luptătorii palestinieni. Bătălia a devenit un simbol al rezistenței palestiniene.

Bătălia de la Jenin a fost un eveniment semnificativ în conflictul israeliano-palestinian, în care luptătorii palestinieni au folosit o combinație de tactici rebele, dispozitive explozive improvizate și strategii de război urban împotriva armatei israeliene.

Una dintre lecțiile cheie pe care Hamas pare să le fi învățat din bătălia de la Jenin a fost eficiența dispozitivelor explozive improvizate în provocarea de victime și în perturbarea operațiunilor militare israeliene. IED-urile sunt puțin costisitoare și ușor de ascuns, ceea ce le face un instrument valoros pentru războiul asimetric. De atunci, Hamas a încorporat dispozitivele explozive improvizate în arsenalul său, folosindu-le pentru a viza vehiculele, patrulele și instalațiile militare israeliene. În cazul în care Israelul va lansa o ofensivă terestră în Gaza, vom vedea aproape sigur că aceste tactici vor fi folosite din nou.

Una dintre cele mai importante învățăminte pe care Hamas le-a obținut de la luptătorii din Jenin a fost importanța mobilității strategice și a surprizei. În timpul bătăliei de la Jenin, luptătorii din Jenin au folosit o rețea de tuneluri pentru a muta luptători și provizii, pentru a se sustrage forțelor israeliene și pentru a lansa atacuri surpriză. De atunci, Hamas a investit masiv în infrastructura tunelurilor, construind o rețea extinsă de pasaje subterane care le permite să ocolească punctele de control israeliene și să lanseze atacuri din locuri neașteptate. Acest atac actual a dus surpriza la un nou nivel.

Utilizarea tunelurilor și a instalațiilor subterane a ajutat aproape sigur la ascunderea pregătirilor de război, față de serviciile de informații israeliene. Cu toate acestea, efortul depus pentru această ascundere reprezintă un alt nivel de sofisticare care nu a mai fost întâlnit până acum: Planificarea operațiunii ar fi durat câteva luni.

Hamas a studiat colectarea de informații israeliene, a identificat sursele israeliene și le va fi ținut concentrate în altă parte, astfel încât pregătirile au fost ascunse în ceea ce agențiile de informații numesc "zgomot de fond".

O parte din acest zgomot de fond includ tensiunile politice interne din Israel.

Cu toate acestea, în cele din urmă, în comparație cu armamentul greu, sofisticat și puterea aeriană de care dispun israelienii, Hamas dispune de dispozitive explozive artizanale, rachete și arme ușoare, care completează un număr mic de arme mai sofisticate, dar ușoare, introduse prin contrabandă.

Acesta este motivul pentru care grupul se bazează pe războiul asimetric - folosind o strategie de atacuri de tip "lovește și fugi", ambuscade și focuri de lunetist pentru a minimiza propriile victime și pentru a maximiza impactul operațiunilor lor prin reducerea confruntărilor directe.

Ceea ce nu este clar este obiectivul final pe care Hamas îl așteaptă de la acest ultim atac. Dacă nu poate stimula o implicare mai largă a Orientului Mijlociu împotriva Israelului, atunci tot ce a făcut a fost să dea diplomația înapoi cu ani de zile și să provoace moartea multor civili nevinovați în Israel și în Gaza. Fie că este vorba de israelieni sau palestinieni, întotdeauna oamenii nevinovați sunt cei care suferă cel mai mult.

Așadar, se va transforma surpriza lor operațională în pierderea lor strategică? Doar timpul și mai multe vieți vor spune.

loading...
PUTETI CITI SI...