Noua criza din NATO: Europa nu poate face față Rusiei în caz de război!

Postat la: 26.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Noua criza din NATO: Europa nu poate face față Rusiei în caz de război!

Pe hârtie, aliații europeni din NATO au un total de 1,9 milioane de soldați, suficient pentru a face față Rusiei. Cu toate acestea, în realitate, țărilor din Alianța Nord-Atlantică le va fi dificil să atragă mai mult de 300.000 pentru a participa la un potențial conflict militar.

În plus, chiar și recrutarea unui astfel de număr de oameni va dura luni de zile, au remarcat experții militari consultați de Financial Times.

Problema este acută în Germania, Marea Britanie, Franța și Italia. Astfel, armatei germane cu 181.000 de soldați îi lipsesc 20.000 de oameni, în Marea Britanie în ultimii zece ani armata s-a micșorat cu 19% la 138.000 de militari, în Franța numărul trupelor în aceeași perioadă a scăzut cu 8%, la 204.000, iar în Italia, cu 40.000, ajungând la 160.000 de soldați.

Camille Grand, fost secretar general adjunct al NATO și expert la Consiliul European pentru Relații Externe, a remarcat că Europa a asistat an după an la o reducere a contingentelor militare, deoarece nu se punea problema de trimitere în masă a soldaților într-un conflict.

„Planificarea apărării NATO în Europa de-a lungul anilor a fost despre: sunteți pregătiți să furnizați 300 de luptători ai forțelor speciale pentru Afganistan?", a spus Grand. Cu excepția Greciei și a Turciei, „am asistat, an de an, la o diminuare a forțelor pe întregul continent".

El a subliniat că țările europene trebuie să se concentreze pe refacerea armatelor lor, deoarece sprijinul SUA nu este garantat.

„Dacă există o criză, trebuie să fim capabili să convingem partea rusă că nu doar armata poloneză le stă în cale, ci și că vine cavaleria, iar acest lucru este credibil", a explicat Grand.

În prezent, țările din Europa se concentrează pe creșterea bugetelor militare, dar puține și-au propus să recruteze mai multe persoane, a spus Ben Barry, general de brigadă britanic în retragere, acum expert senior la Institutul Internațional de Studii Strategice.

El spune că armatele au intrat într-un „cerc vicios".

„Dacă nu ai suficient personal, există mai puțină flexibilitate în ceea ce pot face oamenii tăi, ai mai puțin timp liber pentru a-i trimite la antrenament și așa mai departe. Iar oamenii tăi devin din ce în ce mai frustrați. Așa că pleacă", a subliniat Barry.

În luna ianurie, șeful Comitetului militar al alianței nord-atlantice, amiralul olandez Rob Bauer, declara că „avem nevoie de o transformare a NATO pentru război".

El a îndemnat statele membre ale alianței să se pregătească pentru un război la scară largă cu Rusia, care ar putea începe în următorii 20 de ani.

Potrivit acestuia, în cazul unei acțiuni militare va trebui să mobilizeze un număr mare de oameni. Pentru a face acest lucru, a spus Bauer, guvernele trebuie să creeze sisteme pentru a gestiona acest proces, iar oamenii trebuie să înțeleagă că „au un rol de jucat".

La scurt timp după aceste declarații, NATO a organizat exerciţiul militar „Steadfast Defender", cea mai mare simulare de război de la sfârşitul Războiului Rece, la Norfolk, în Virginia, Statele Unite, la care au participat 90.000 de soldați și care a avut ca scop respingerea unui presupus atac rusesc asupra unui stat membru al Alianței Nord-Atlantice.

loading...
PUTETI CITI SI...