Milioane de americani rămaşi şomeri din cauza coronavirusului vor pierde la 31 iulie ajutorul de 600 de dolari pe săptămână

Postat la: 25.06.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Milioane de americani rămaşi şomeri din cauza coronavirusului vor pierde la 31 iulie ajutorul de 600 de dolari pe săptămână

Zeci de milioane de americani rămaşi şomeri din cauza pandemiei de coronavirus vor pierde la 31 iulie un ajutor federal suplimentar de 600 de dolari pe săptămână, care este echivalent cu 60% din venituri, încasat pe lângă ajutorul standard plătit de state, relatează CNBC.

Împreună cu alte măsuri de susţinere, ajutorul suplimentar de 600 de dolari i-a ajutat pe mulţi americani să supravieţuiască, sau chiar să economisească mai mult în perioada pandemiei, unii economişti considerând că este cea mai bună parte a măsurilor economie adoptate de guvern.

"Suma de 600 de dolari a fost una dintre cele mai eficiente părţi ale programului CARES Act, atât din punct de vedere umanitar câ şi economic", a scris heidi Shierholz, economist la Economic Policy Institute, un institut de cercetare de orietare de stânga.

Oprirea beneficiilor acum ar fi "o idee groaznică", a afirmat pe Twitter Arindrajit Dube, profesor de economie la University of Massachusetts Amherst.

Multe gospodării au cheltuit deja un ajutorul unic pe care l-au primit de la guvernul federal şi şomajul este aşteptat să rămână ridicat şi în 2021. Fără cei 600 de dolari, beneficiile vor reveni la suma standard plătită de state, care în martie era de 378 de dolari pe săptămână. Astfel ar avea loc o reducere bruscă a veniturilor, de 60%, fără să existe alt sprijin financiar care să înlocuiască ajutorul suplimentar.

"Ar provoca probleme pentru milioane de familii, ar reduce activităţile economice şi ar împiedica redresarea", a scris Dube.

Cei mai afectaţi vor fi oamenii vulnerabili, între care persoane de culoare, tineri şi lucrătorii cu venituri mici.

Criiticii ajutorului federal de 600 de dolari pe săptămână afirmă că sistemul este susceptibil la fraude şi că suma este prea mare - aproximativ 40% dintre angajaţi ar putea câştiga mai mult ca şomeri decât dacă s-ar întoarce la muncă.

Biroul bipartizan pentru buget din Congres a publicat recent un raport potrivit căruia "prelungirea ajutorului de 600 de dolari pe săptămână ar reduce probabil forţa de muncă în semestrul al doilea şi în anul calendaristic 2021".

loading...
PUTETI CITI SI...