Extrema dreaptă, marea câștigătoare la europarlamentare, ar putea avea dificultăți pentru a se uni și a deveni o forță în Parlamentul European

Postat la: 11.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Extrema dreaptă, marea câștigătoare la europarlamentare, ar putea avea dificultăți pentru a se uni și a deveni o forță în Parlamentul European

Rezultatele alegerilor europarlamentare de duminică, 9 mai, arată că dreapta dură și dreapta naționalistă au câștigat în multe state ale Uniunii Europene, alegătorii fiind îngrijorați de migrație, inflație și costul reformelor de mediu. Dar nu este clar dacă aceste formațiuni vor putea influența cu adevărat politica.

La Bruxelles, la precedentele summituri ale liderilor UE, Emmanuel Macron a fost acuzat uneori că a încercat să fure lumina reflectoarelor.

Cu siguranță a reușit acest lucru duminică seara. Deși, probabil, nu în modul în care și-ar fi dorit.

În timp ce voturile pentru Parlamentul European erau încă în curs de numărare, Macron a dominat titlurile știrilor.

Înfrângerea partidului său în alegerile europarlamentare de către naționaliștii francezi de dreapta dură era așteptată. Decizia sa de a dizolva parlamentul național al Franței, ca urmare, a venit ca un șoc.

El s-a jucat cu această idee anul trecut, după ce a fost învins în ultimele alegeri generale din Franța, dar puțini se așteptau la această mișcare acum.

Este un pariu uriaș. Dintr-o poziție de slăbiciune. Emmanuel Macron se descrie ca fiind un centrist și un european pasionat.

Majoritatea locurilor din Parlamentul European, unde legile blocului comunitar sunt dezbătute, modificate, adoptate sau respinse, rămân în mâinile partidelor centriste.

Pentru a influența politica UE, partidele de extremă dreaptă din întregul bloc vor trebui să se unească, pentru a conta.

Iar aceasta este o provocare. Ele au priorități naționale diferite și unele diferențe adânc înrădăcinate, cum ar fi în ce măsură să sprijine Ucraina împotriva Rusiei.

O chestiune care afectează viața tuturor cetățenilor UE și pe care dreapta dură a influențat-o deja este reforma mediului. Este o prioritate de mii de miliarde de euro pentru UE, care de mult timp și-a exprimat ambiția de a fi un lider mondial în ceea ce privește acțiunile de combatere a schimbărilor climatice.

Dar partidele verzi au pierdut deja 20 de locuri la acest vot în Parlamentul UE.

Contribuabilii din UE, confruntați cu criza costului vieții, sunt din ce în ce mai sceptici și se opun chiar noilor reguli de mediu, fiind puși să cumpere noi sisteme de încălzire pentru locuința lor sau să-și schimbe mașinile cu unele mai puțin poluante.

Fermierii din întreaga UE au organizat proteste în masă cu privire la regulile de mediu pe care le etichetează incorecte și ruinătoare.

Dreapta dura din Europa s-a folosit la maxim de nemulțumirile lor pentru a se prezenta drept vocea poporului, luând fața „elitelor îndepărtate" de la Bruxelles și din guvernele naționale.

Rezultatul: sub această presiune, o serie de reglementări de mediu ale UE au fost reduse sau abrogate, inclusiv una care reglementează regulile privind pesticidele.

Unii naționaliști de extremă-dreapta devin din ce în ce mai populari pentru a atrage mai mulți alegători, iar un număr tot mai mare de politicieni de centru-dreapta au imitat limbajul extremei drepte pe probleme fierbinți precum migrația și mediul, în încercarea de a-și păstra susținătorii.

loading...
PUTETI CITI SI...