Expert: Statul Islamic nu mai este capabil de atacuri teroriste complexe

Postat la: 25.02.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Expert: Statul Islamic nu mai este capabil de atacuri teroriste complexe

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) nu mai este capabilă să comită atacuri complexe, afirmă cercetătorul german în terorism Peter Neumann într-un interviu acordat cotidianului Augsburger Allgemeine Zeitung.

Statul Islamic nu mai poate desfăşura acţiuni complexe, îndelung pregătite, cum a fost atacul de la Paris din 2015, a declarat Neumann, profesor de studii de securitate la King's College London, citat de cotidianul german. Teroriştii au atacat în acelaşi timp în cinci locuri diferite din capitala Franţei în noiembrie 2015, inclusiv la sala de spectacole Bataclan şi la stadionul Stade de France. Un număr total de 130 de persoane au fost ucise atunci. Expertul consideră că una dintre cauzele slăbirii organizaţiei teroriste este pierderea controlului asupra unor părţi din Irak şi Siria.

Califatul nu mai există, aşa că fără această atracţie va fi mult mai dificil pentru Stat Islamic să recruteze noi luptători, a declarat Neumann. Prin urmare, a explicat el, ameninţarea reprezentată de extremiştii islamişti este semnificativ mai mică decât era în urmă cu şase ani. Cu toate acestea, atacatorii care acţionează pe cont propriu vor continua să reprezinte o ameninţare, a spus profesorul, adăugând că se îndoieşte că gruparea Stat Islamic va mai exista în zece ani. Statul Islamic a revendicat atacul terorist din centrul Vienei din luna noiembrie a anului trecut în urma căruia patru persoane și-au pierdut viața.

loading...
PUTETI CITI SI...