Democrații vorbesc despre retragerea lui Biden din cursa prezidențială după prestația de la dezbaterea cu Trump: "Este terminat!"

Postat la: 28.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Democrații vorbesc despre retragerea lui Biden din cursa prezidențială după prestația de la dezbaterea cu Trump:

Democratii au înnebunit după prestația lui Biden la dezbatere, care a fost criticată pe scară largă pe internet și va întări probabil impresia că a pierdut un pas important în cursa prezidențială.

Tot ce trebuia să facă Joe Biden era să repete discursul său despre starea Uniunii, transmite Politico. În schimb, s-a bâlbâit. S-a poticnit. Și, cu mai puțin de cinci luni până în noiembrie, a jucat direct în favoarea celor mai mari temeri ale democraților - faptul că el pierde această alegere în fața lui Donald Trump.

Alarma pentru democrați au început să sune în secunda în care Biden a început să vorbească cu o voce răgușită. La câteva minute după începerea dezbaterii, acesta s-a străduit să construiască o apărare eficientă a economiei în timpul mandatului său și a ratat descrierea inițiativelor-cheie în domeniul sănătății pe care le-a pus în centrul candidaturii sale pentru realegere, spunând că „în sfârșit am învins Medicare" și afirmând incorect cu cât a scăzut administrația sa prețul insulinei.

În ceea ce privește Afganistanul, el însuși a ajuns într-un colț, aducând în discuție retragerea eșuată a administrației sale fără să fie întrebat. A confundat în mod repetat „miliard" și „milion" și a rămas blocat pe perioade lungi din cele 90 de minute ale dezbaterii, jucând în defensivă.

Iar atunci când nu vorbea, stătea încremenit în spatele podiumului, cu gura căscată, cu ochii mari și fără să clipească pentru perioade lungi de timp.

„Biden este prăjit - o spun acum", a declarat Jay Surdukowski, un avocat și activist democrat din New Hampshire, care a co-prezidat campania prezidențială din 2016 a fostului guvernator al statului Maryland, Martin O'Malley.

În mesajele text cu reporterii POLITICO, democrații și-au exprimat confuzia și îngrijorarea în timp ce urmăreau primele minute ale evenimentului. Un fost consilier de campanie și de la Casa Albă al lui Biden, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta despre acest subiect, l-a numit „teribil", adăugând că a trebuit să se întrebe de nenumărate ori: „Ce tocmai a spus? Este o nebunie".

„Încă mai este timp": Analistul politic american Van Jones spune că Biden ar trebui să fie înlocuit.

Echipa lui Biden s-a grăbit să apere prestația președintelui. Mai întâi au spus că a fost răcit (și că a fost negativ la Covid-19). Apoi au insistat că Trump își face rău insultând dosarul prezidențial al lui Biden.

Biden a devenit mai puternic pe parcursul serii, la un moment dat profitând de faptul că Trump i-a respins pe soldații căzuți la datorie ca fiind „fraieri și ratați" pentru a-l înțepa pe fostul președinte ca fiind adevăratul „fraier" și „ratat". Alteori, el a criticat condamnarea penală a lui Trump în New York.

„Singura persoană de pe această scenă care este un infractor condamnat este omul la care mă uit chiar acum", a spus Biden.

Dar prima impresie contează - în special pentru alegătorii care abia se pregătesc pentru alegeri și care au fost mai predispuși să urmărească prima dezbatere decât a doua, programată pentru luna septembrie. Și în loc să dea tonul următoarei faze a campaniei prezidențiale, prestația șubredă a lui Biden a reaprins temerile în rândul democraților că octogenarul a cărui acuitate mentală și condiție fizică au fost principalele preocupări ale alegătorilor cu privire la întoarcerea sa la Casa Albă ar putea să nu fie capabil nici măcar să ducă partidul până în noiembrie.

„Este timpul pentru o convenție deschisă", a scris un agent important.

Echipa lui Biden a încercat să organizeze dezbaterea în favoarea sa - făcând presiuni pentru ca aceasta să aibă loc devreme și fără public. Și președintele a fost de acord să organizeze evenimentul în parte pentru a calma nervii democraților cu privire la posibilitatea ca el să câștige în noiembrie.

Ulterior, aceștia nu au încercat să acopere prestația sa slabă, ci au încercat în schimb să sublinieze faptul că Trump a rămas o amenințare la adresa intereselor americane acasă și în străinătate.

„A fost un început lent, asta este evident pentru toată lumea. Nu voi dezbate acest aspect", i-a spus vicepreședintele Kamala Harris lui Anderson Cooper de la CNN la o oră după încheierea dezbaterii. „Vorbesc despre alegerea din noiembrie. Vorbesc despre una dintre cele mai importante alegeri din viața noastră colectivă. Și vrem să ne uităm la ceea ce va aduce noiembrie și să mergem pe un curs pentru America care este despre o distrugere a democrației?"

În timp ce unii democrați s-au grăbit să treacă peste gafele lui Biden - Rep. Haley Stevens (D-Mich.) a declarat că Biden „nu este un showman TV, este un cal de bătaie" - traiectoria cursei pare să se fi schimbat dramatic.

Deja, unii democrați spuneau deschis că Biden ar trebui să-și încheie campania: "Este terminat!" Un important donator democrat și susținător al lui Biden, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi liber, a declarat simplu: „Biden trebuie să renunțe. Fără nicio îndoială".

Biden s-a străduit uneori să articuleze argumente puternice cu privire la unele dintre cele mai importante puncte de vânzare ale campaniei sale, neglijând dosarul său de sănătate și împiedicându-se într-un răspuns cu privire la sprijinul său pentru dreptul la avort.

„Eu susțin Roe v. Wade. Aveți trei trimestre. Prima dată este între o femeie și un medic. Al doilea timp este între un medic și o situație extremă. Al treilea timp este între medic - vreau să spun, între femeie și stat", a spus el.

Trump s-a împiedicat, de asemenea. A numit-o pe fiica fostului președinte al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, realizatoare de documentare, „fil-i-maker". I-a acuzat pe democrați că vor să „ia viața" unui copil „după naștere". A umflat puterea economică a țării sub președinția sa.

El și-a dublat apărarea față de insurgenții din 6 ianuarie, lansându-se într-o lungă diatribă împotriva condamnărilor sutelor de susținători ai lui Trump care au luat cu asalt Capitoliul într-un efort de a răsturna alegerile din 2020. Întrebat în mod repetat dacă va accepta rezultatele alegerilor, indiferent de câștigător, Trump a refuzat să dea un răspuns direct - precizând în cele din urmă că va face acest lucru doar „dacă alegerile sunt corecte și libere".

Dar Trump a făcut în mare parte ceea ce republicanii l-au implorat să facă: a dat dovadă de un minim de reținere, punând totodată în evidență slăbiciunile lui Biden. Fostul președinte, care se delectează numindu-l pe Biden „somnoros" și „corupt" la fiecare pas, a așteptat 20 de minute pentru a atrage atenția asupra prestației inițial șubrede a democratului.

„Chiar nu știu ce a spus la sfârșitul frazei", a spus Trump, după ce Biden s-a bâlbâit în răspunsul la o întrebare despre imigrație. „Nu cred că știe nici el ce a spus".

Și într-o dezbatere relativ calmă, Biden a fost cel care nu a reușit să îndeplinească nici măcar cele mai mici așteptări.

„Biden pare să fi avut nevoie de câteva minute pentru a se încălzi", a declarat un agent democrat veteran. „Bietul om are nevoie de un ceai. Poate un whisky". Un altul a sugerat ca Biden să ia o pastilă pentru gât.

Atât Biden, cât și Trump, care este cu doar trei ani mai tânăr decât președintele în exercițiu, s-au confruntat, spre sfârșitul dezbaterii, cu întrebări privind capacitatea lor de a rezista încă patru ani la președinție.

Biden, care tușea, a îndemnat alegătorii să îi judece competența pe baza dosarului său, atacându-l pe Trump ca fiind „cu trei ani mai tânăr și mult mai puțin competent".

„Uitați-vă la dosar. Uitați-vă la ceea ce am făcut", a spus el, reluând o replică pe care a folosit-o adesea în campanie.

Trump și-a prezentat apoi propriile argumente în favoarea aptitudinilor sale, susținând că a „trecut cu brio" o pereche de teste cognitive și arătând spre campionatele de golf pe care le-a câștigat pe propriul său teren de golf ca dovadă a rezistenței sale fizice.

Schimbul de replici a degenerat rapid într-un joc de superioritate - „Sunt fericit să joc golf dacă îți cari singur geanta", a replicat Biden la un moment dat. Dar până în acel moment, opiniile multor telespectatori erau probabil de mult cimentate.

Fergus Cullen, fost președinte al Partidului Republican din New Hampshire și „Never Trumper", care se gândește să voteze pentru Biden, a avertizat că democrații vor trebui să își reconsidere candidatul dacă președintele va avea o prestație slabă joi.

După dezbatere, Cullen a spus: „Oricine a privit un părinte îmbătrânind, fragil și încețoșat recunoaște ceea ce vede și știe că lucrurile se înrăutățesc, cu o rată accelerată, de aici înainte".

loading...
PUTETI CITI SI...