Cum Washingtonul i-a aruncat un colac de salvare lui Vladimir Putin

Postat la: 07.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Cum Washingtonul i-a aruncat un colac de salvare lui Vladimir Putin

În SUA războiul din Ucraina a fost politizat, dând președintelui rus Vladimir Putin și mașinii sale de propagandă de la Kremlin o mină de aur de exploatat. Acest eșec bipartizan de neconceput a deschis ușa dezinformării ruse. Conștient sau nu, dezinformarea rusă a intrat în narațiunea și discursul politic american, scrie The Hill.

Din păcate, victoria nu a fost niciodată scopul Washingtonului. Ceea ce a început ca o strategie de slăbire a Rusiei s-a transformat într-o strategie de „nu enerva ursul" care s-a transformat într-o strategie de a oferi Ucrainei mai multă apărare antiaeriană. Pentru administrația Biden, protejarea Ucrainei a fost limitarea forțelor ruse și, în cele din urmă, ajungerea la o soluție negociată care să cedeze pământul ucrainean în schimbul păcii - probabil pentru restabilirea granițelor așa cum erau la 24 februarie 2022. Nu au fost furnizate instrumentele de care avea nevoie Ucraina pentru o victorie decisivă, ceea ce a dus la un război prelungit, scrie publicația.

Incapacitatea administrației Biden de a explica publicului de ce sprijinirea Ucrainei este în interesul securității naționale ale Americii a permis experților din extrema stângă și extremă dreaptă să argumenteze împotriva finanțării continue a războiului, care, de fapt, a creat baza pentru politizarea problemei Ucrainei. Înghețarea finanțării Ucrainei, chiar și temporară, trimite un semnal greșit aliaților SUA din NATO și din regiunea Pacificului - Taiwan și Coreea de Sud.

Lui Vladimir Putin tocmai i-a fost aruncat cu un colac de salvare. Acum, cel mai probabil crede că poate continua să hrănească rezerviștii mobilizați, recruții, mercenarii și luptătorii străini și, în cele din urmă, Occidentul își va pierde interesul pentru el când Ucraina își va epuiza resursele. El pierde războiul de la sol, dar câștigă războiul informațional datorită unei campanii agresive de dezinformare pe care SUA nu au reușit să o contracareze eficient.

Toate acestea se întâmplă într-un moment în care contraofensiva ucraineană avansează - poate nu în ritmul pe care Occidentul și-ar dori, dar totuși câștigă. De ce ar lua SUA piciorul de pe accelerație acum că victoria este la îndemână? Ca bonus, înfrângerea lui Putin în Ucraina ar duce probabil la prăbușirea regimului său, împreună cu marea probabilitate ca alte conflicte susținute de ruși din lume să fie mult reduse.

Eșecul de a furniza muniții de înaltă precizie, cu impact profund, care să permită Ucrainei să dicteze pe câmpul de luptă, să taie legătura terestră a Rusiei cu Crimeea și să distrugă locurile de lansare a dronelor și a rachetelor înainte ca acestea să lovească și să terorizeze civilii, a prelungit în mod inutil războiul.

Deși munițiile cu dispersie utilizate de obuzierele de 155 mm au slăbit semnificativ apărarea rusă și au permis forțelor terestre ucrainene să avanseze în sud și în Donbas, raza lor de acțiune este limitată la doar 25-30 de kilometri, nu suficient pentru a lovi a treia linie de apărare a Rusiei.

Restricțiile occidentale asupra capacităților ofensive ale Ucrainei au contribuit doar la prelungirea conflictului. Ei au dat Rusiei timp să pregătească fortificații defensive mari, să continue lupta în tranșee și să completeze continuu pierderile. Între timp, Rusia continuă să atace civili, grânare și infrastructuri critice.

Ceea ce are nevoie America acum este de leadership, nu politică. Biden trebuie să adune liderii partidelor Republican și Democrat, să elaboreze un plan de acțiune unificat și apoi să-l implementeze. Angajamentele publice de sprijin - indiferent cât de bine intenținoți sunt președinții Schumer sau McConnell - nu sunt răspunsul.

„Consecințele deciziei Congresului de a întrerupe finanțarea vor avea efecte de lungă durată, permițând probabil lui Putin să supraviețuiască. Dacă Ucraina va fi învinsă, va crea o amenințare sporită pentru flancul estic al NATO și va face ca aliații noștri să se îndoiască că SUA își vor ține cuvântul. Ucraina îi ține pe Putin și generalii săi pe frânghie. Ca SUA să se retragă în acest moment este de neconceput. Ucrainei trebuie să i se dea posibilitatea de a finaliza lucrarea", susține publicația.

Administraţia Biden ia în considerare să folosească granturi ale Departamentului de Stat pentru a finanţa armament pentru Ucraina

Administraţia Biden ia în considerare să folosească un program de granturi al Departamentului de Stat pentru a trimite ajutor militar suplimentar Ucrainei, a afirmat joi un oficial american, potrivit Reuters.

Departamentul de Stat poate furniza asistenţă unor guverne străine pentru a achiziţiona echipament şi instruire militare americane, în baza programului de Vânzări Militare Străine (Foreign Military Sales) oferind Finanţare Militară Străină (Foreign Military Financing, FMF). Acesta este un program de granturi sau împrumuturi menit să dea un impuls capacităţilor de achiziţii de securitate ale ţărilor aliate şi partenere ale SUA.

Site-ul Politico a fost cel care a scris primul despre această iniţiativă exploratorie joi, citând doi oficiali americani aflaţi la curent cu discuţiile.

Conform unui document al Departamentului de Stat, datat 21 septembrie, din alocarea FMF de 4,65 miliarde de dolari pentru Ucraina şi ţări afectate de conflict au rămas circa 650 milioane de dolari.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a refuzat să comenteze pe marginea articolului din Politico.

FMF este folosită pe larg. În august, administraţia preşedintelui Joe Biden a aprobat un transfer militar către Taiwan în baza programului de Finanţare Militară Străină, folosit în mod normal pentru state suverane.

loading...
PUTETI CITI SI...