Autorităţile publice locale ar putea fi obligate să asigure iluminatul public al trecerilor de pietoni de pe drumurile internaţionale, naţionale şi judeţene

Postat la: 24.11.2018 15:42 | Scris de: ZIUA NEWS

Autorităţile publice locale ar putea fi obligate să asigure iluminatul public al trecerilor de pietoni de pe drumurile internaţionale, naţionale şi judeţene

Iniţiativa legislativă, semnată de 52 de parlamentari de la PMP, PNL şi PSD propune completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Astfel, conform proiectului, va fi introdus un nou alieant la articolul 72 din OUG care prevede: "Autorităţie administraţiei publice locale au obligaţia să asigure iluminatul public al trecerilor pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare sau marcaje, de pe sectoarele de drumuri internaţionale «E», drumuri naţionale şi drumuri de interes judeţean situate în intravilanul localităţilor, prin utilizarea sistemelor de iluminat public performante din punct de vedere energetic".

"Statisticile demonstrează că, peste tot în lume, trecerile pentru pietoni reprezintă un risc crescut de accidente rutiere pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Au fost efectuate nenumărate studii privind trecerile de pietoni şi concluzia a fost unanimă: realizarea unui iluminat adecvat pe timpul nopţii îmbunătăţeşte în mod cert siguranţa participanţilor la trafic. Prin urmare, locul în care pietonii traversează strada trebuie să fie foarte vizibil pentru şofer atât pe timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii", explică deputatul PMP, în expunerea de motive a proiectului.

loading...