Analiza presupusului complot de tip J6 care tocmai a fost dejucat la Kiev. Are legătură cu recentele tensiuni din Belarus și cu viitorul summit NATO

Postat la: 02.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Analiza presupusului complot de tip J6 care tocmai a fost dejucat la Kiev. Are legătură cu recentele tensiuni din Belarus și cu viitorul summit NATO

Procurorul general ucrainean a dezvăluit luni că SBU a dejucat cu o zi înainte un presupus complot de tip J6 de preluare a puterii la Kiev prin orchestrarea unui protest care urma să se transforme în mod deliberat într-o revoltă ai cărei participanți, inclusiv personal militar și PMC, urmau să ia cu asalt Rada.

Încă din noiembrie, Zelensky se teme de un așa-numit "Maidan 3", despre care susține că ar fi fost organizat de Rusia împotriva sa, așa că este foarte probabil să prezinte această ultimă evoluție drept o dovadă a acestui presupus complot.

Este în interesul său politic să discrediteze posibilitatea ca aceasta să fi fost o încercare de schimbare de regim cu adevărat internă, care ar putea fi legată chiar de membri nemulțumiți ai armatei, indiferent dacă aceștia au vreo legătură cu fostul comandant suprem Zaluzhny. Acesta a fost principalul rival al lui Zelenski înainte de a fi înlocuit și numit noul ambasador al Ucrainei în Regatul Unit și a fost de părere că a devenit imposibil să se atingă obiectivele maximaliste ale lui Zelenski în conflict.

Observatorii ar trebui, de asemenea, să își amintească faptul că mandatul lui Zelenski a expirat la sfârșitul lunii mai, astfel încât acesta este ilegitim din cauza argumentului juridic convingător prezentat de președintele Putin luna trecută, conform căruia președintele Radei este acum șeful statului dacă Constituția ucraineană este încă respectată. În plus, există multă furie față de măsurile de recrutare forțată din țară, care s-au intensificat ca urmare a noii incursiuni a Rusiei în regiunea ucraineană Harkov la începutul lunii mai, astfel încât există în prezent un sentiment antiguvernamental veritabil.

Prin urmare, nu se poate exclude faptul că aceasta a fost într-adevăr opera unor disidenți interni de bună credință, fără nicio legătură cu Rusia, în ciuda a ceea ce ar putea susține Kievul. Minciuna cu privire la presupusa legătură a acestei țări cu conspiratorii servește dublului scop de a justifica noi represiuni asupra societății și, în același timp, de a reaminti Occidentului de presupusa "amenințare rusă" înainte de summitul NATO de săptămâna viitoare, în încercarea de a-l presa să acorde un sprijin mai semnificativ Ucrainei.

Momentul în care s-a desfășurat totul merită, de asemenea, să fie analizat în continuare, ținând cont de evenimentul care urmează. Potrivit procurorului general, vinovații au început să difuzeze mesaje antiguvernamentale pe rețelele de socializare în luna mai și au continuat să facă acest lucru în iunie, ceea ce, probabil, a atras atenția statului. Astfel, se poate presupune că autoritățile știau totul despre acest complot încă din fazele sale incipiente și că, prin urmare, acesta nu a reprezentat niciodată o amenințare credibilă.

Motivul pentru care nu a fost prins imediat ar fi putut fi acela de a identifica întreaga amploare a planurilor lor și de a-i expune pe toți ceilalți membri ai acestei rețele pentru a-i doborî pe toți odată. Acest lucru este destul de rezonabil, dar este posibil să fi existat și un motiv ascuns, și anume acela de a se asigura că această poveste circulă în perioada premergătoare summitului NATO din motivele politice de interes personal menționate anterior de Zelensky, în loc să o introducă prematur în ecosistemul informațional global cu câteva săptămâni înainte.

În plus, având în vedere că Ucraina ar fi început o consolidare militară de-a lungul frontierei belaruse, este posibil ca Kievul să fi plănuit să facă publică această știre de tip J6 cam în același timp, pentru a exploata acuzațiile previzibile de implicare a Rusiei în complot ca pretext pentru măsurile menționate anterior. În acest fel, această mișcare ar putea fi considerată "defensivă", chiar dacă se poate spune că se bazează cel puțin pe transmiterea unei intenții de a amenința aliatul de apărare reciprocă al Rusiei, al cărei scop a fost explicat aici.

Punând totul cap la cap, se pare că conspiratorii sunt disidenți autohtoni fără nicio legătură cu Rusia, deși ar putea avea unele legături cu membri nemulțumiți ai armatei. Autoritățile au știut de planurile lor încă de la început, dar au refuzat să îi aresteze imediat, deoarece au dorit să obțină mai multe informații. Totuși, motivul ascuns a fost ca această poveste să coincidă cu cele mai recente tensiuni din Belarus și cu viitorul summit NATO, ceea ce ar putea prevesti alte escaladări occidentale.

Autor: Andrew Korybko

loading...
PUTETI CITI SI...