Ajutorul occidental promis Ucrainei în 2023 va ajunge în 2027, spune un ministru al unui stat NATO

Postat la: 31.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Ajutorul occidental promis Ucrainei în 2023 va ajunge în 2027, spune un ministru al unui stat NATO

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a declarat că ajutorul occidental ajunge în Ucraina prea încet, în timp ce se luptă cu invazia rusă.

El a făcut declarația la Bruxelles, înaintea unei întâlniri a miniștrilor de externe ai UE. Landsbergis a spus că unele echipamente militare vitale ale aliaților occidentali pe care le-au promis Ucrainei nu vor ajunge ani de zile.

„Le spunem cetățenilor noștri că luptăm pentru ceea ce este bine, dar când vine vorba de livrări, povestea uneori este foarte diferită", a spus el, pentru The Baltic Times.

"Încă o dată, trebuie să ne punem o întrebare dacă noi înșine nu facem parte din această problemă. Până acum, nu au fost livrate bateriile Patriot care au fost promise la Washington în iunie", a spus Landsbergis.

„Nu au fost livrate pachete noi de muniție din iunie", a continuat Landsbergis. „Din avioanele F-16 care au fost livrate, au început să folosească doar câteva dintre ele".

„În timpul discuțiilor noastre cu prietenii ucraineni aflăm că anumite echipamente care au fost promise anul trecut vor fi livrate abia în 2027".

El nu a precizat ce echipamente au fost amânate până în 2027.

Ar putea fi vorba despre un pachet de ajutoare UE de 55 de miliarde de dolari, aprobat în februarie, care este programat să fie plătit în rate până în 2027. Acordurile recente de ajutor militar cu aliații europeni, inclusiv Spania, implică și tranșe anuale până în 2027.

Remarcile sale se fac ecou cu cele ale liderilor Ucrainei, care au spus de mult timp că ajutorul occidental ajunge prea lent în timp ce trebuie să facă față atacurilor în valuri ale armatei ruse.

Liderii statelor baltice precum Lituania sunt printre cei mai aspri critici, susținând că sunt vizați în cazul în care Rusia ar câștiga în Ucraina.

loading...
PUTETI CITI SI...