Viraj trumpian periculos

Postat la: 30.07.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Viraj trumpian periculos

Așa cum ne-a obișnuit de aproape 4 ani, președintele SUA Donald Trump a reușit să declanșeze din nou o furtună. Folosindu-se de intrumentul său favorit, Tweeter, a scris un mesaj prin care, la final, chestionează validitatea rezultatele alegerilor prezidențiale din Noiembrie, prin care votul prin corespondență sa fie majoritar un instrument valid. Datorită condițiillor socio-medicale determinate de criza Sars-Covid 2, democrații, alături de o majoritate covârșitoare a guvernatorilor, doresc să folosească noua lege a votului prin corespondență la scară națională, pentru a proteja populația.

Fundamentaliștii republicani, alături de cei trumpiști, acuză cu voce tare că această formă de vot este o formă de furt electoral. Mă întreb de ce, atunci când voturile prin corespondență sau cel de trei zile pentru o diasporă inexistentă fiscal în țară (deci conform principiilor democrației universale fără drept de vot) au fost impuse României (în numele dreptului universal la vot), aceeași fundamentaliști nu au considerat necesar să țipe din toți bojocii că se pot fura voturi prin aceste nou inventate forme de vot.

Dar să ne întoarcem la realitatea americană și să observăm, că Trump, prin acțiunile sale, începe să confirme zvonurile, bine propagate de către democrați în spațiile publice, conform cărora dorește să amâne alegerile prezidențiale la termen, sau, în cazul pierderii lor, să conteste rezultatul acestora. Nu este nici o noutate în acest domeniu, experimentul politic există deja în România, așa cum deja ne-am obișnuit istoric de când cu lupta anticorupție din România, unde abuzurile comise de procurorii românii au prefațat marile abuzuri ale procurorilor americani care au inventat o legătură inexistentă dintre Trump și Moscova, tocmai pentru a îl delegitimiza,. În România marii apărători ai democrației au amânat deja un set de alegeri și doresc le amâne din nou, sub motivul că virusul nu ne permite să votăm în siguranță.

Pentru SUA, punerea sub semnul întrebării, de chiar președintele american, a validității alegerilor înseamnă un declin absolut al calității democrației celei mai mari puteri economice din lume. Faptul că un președinte american în exercițiu pune la îndoială calitatea și corectitudinea alegerilor spulberă de-a dreptul mitul fondator al republicii americane. Votul, această armă cu două tăișuri, folosită ba pentru expansiunea puterii americane în lume, ba pentru a da lecții atunci când acestea serveau imperialismului cultural american ăn dauna ecosistemelor native, devine practic ultimul teren de dispută al fundamentalismului trumpian. Că după patru ani, un președinte să susțină aberația că nu are încredere în legile votatate de singurul reprezentant legal al poporului american și anume Congresul, iată un nivel de mancurtizare ideatic la care nimeni nu s-ar fi așteptat. Distrugerea de către Trump, prin chestionarea elementului sacru al democrației americane, a votului liber și egal consimțit, că este la urne, că este din străinătate sau că este prin corespondență, devine o problemă pentru întregul sistem democratic american. Sistem politic care de altfel a exportat obraznic metode alternative și clar virusate de vot, atunci când interesele sale le-a cerut-o.

Astăzi tocmai aceste forme de vot sunt contestate de Trump. Trebuia să o facă de acum patru ani, când lumea chiar aștepta de la el să elimine statul paralel (nu să facă afaceri cu el pentru îmbogățirea familiei) și să readucă aplicarea legii ân corleție directă cu apărarea drepturilor omului, adică să reconstruiască legea în matca ei firească. Nu numai că nu a facut-o dar a început războaie inutile, de tipul ieșirii din OMS sau retragerea soldaților americani (fiscal bugetată de către Congres de doi de zile deja) din Germania, promovând o violență de mesaj care a produs ruptura, vizibilă astăzi, cu aliații democratici tradiționali ai SUA. Permanentele provocări trumpiene au îndepărtat SUA de sistemul global de putere construit după 1945. Iar tranziția pe care o observăm, spre noi echilibre geo-politice și global-economice sunt anarhice tocmai datorită tweeterului prezidențial care face și desface tratate negociate îndelung și gândite de minți strălucitoare.

Problema fundamentală a lui Trump nu este votul, electoratul său cu Biblia într-o mână și cu pușca în alta oricum îl va vota, prin metoda clasică sau prin poștă. Ce te faci când și ceilalți, susținătorii lui Biden, contracandidatul democrat din acest an, care nu ar fi ieșit din case datorită expansiunii crizei medicale covid-19, vor vota și ei prin poștă, de acasă? Dacă sunt mai mulți Trump, având deja prima șansă de a fi înfrânt, va pierde umilitor, iar republicanii riscă să piardă nu numai Congresul (cu toate visele ideologice ale fundamentaliștilor trumpiști, Congresul va rămâne ferm în mâna democraților) ci să piardă și Senatul, cheia oricărei guvernări americane. Cu un Senat democrat, chiar dacă Trump ar căștiga la limită un nou mandat, este previzibil cum este soarele pe cer, că un nou proces de destituire va fi înițiat și va avea loc, iar marele blond va fi înlăturat de către democrații dominând ambele camere legislative americane.

Prin acest tweeter Trump dorește doar exploatarea politică, de moment a crizei virusologice, nu și apărarea reală a sacramentelor democrației universale. Afacerismul său legendar, eșecurile sale permanente, imposibilitatea de a se rupe de nepotismele de tip Kushner (care în România ne-a trimis un ambasador arogant ca un guvernator de colonie, care se războiește cu țări străine de pe teritoriul țării gazdă, încălcând flagrant legile diplomatice), toate aceste elemente îl fac să fie necredibil atunci când vorbește de democrație și libertate.

Să sperăm că acest nou mesaj trumpist nu este începutul unei campanii conștiente și coordonate de a pregăti pe susținătorii săi cu ideea că va ataca rezultatele alegerilor din Noiembrie. Căci un astfel de moment ar disloca pentru totdeauna stabilitatea socială, politică și de securitate ale SUA, eliminind-o pentru o generație din rangul marilor puteri ale globului. Să sperăm că cineva din administrația sa mai gândește logic și va putea opri distrugerea ultimului bastion al puterii americane, adică votul și respectul pentru rezultatul acestuia.

H.D. Hartmann

loading...
PUTETI CITI SI...