O propunere (mai veche, dar actuală): Ziua Eminescu - Ziua României și a Românilor de pretutindeni

Postat la: 15.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

O propunere (mai veche, dar actuală): Ziua Eminescu - Ziua României și a Românilor de pretutindeni

Mă alătur cu bucurie celor care îl omagiază astăzi pe cel mai luminos reprezentant al culturii și spiritualității românești, Mihai Eminescu. Îi datorăm, cu toții, prețuire și recunoștință.

Deși, personal, sunt printre cei care consideră că data reală a nașterii sale este 20 decembrie 1849 (apreciind ca mai verosimilă mărturia Poetului și a familiei sale decât o consemnare birocratică, într-un registru oarecare), este bine ca Eminescu să fie sărbătorit și opera sa să fie cunoscută și promovată - și astăzi, și oricând. În definitiv, putem face asta, și e bine să o facem, cu orice prilej. Avem și vom avea întotdeauna nevoie de Eminescu, de puterea gândurilor sale, de înțelepciunea scrierilor sale și de frumusețea versurilor sale.

De altfel, de-a lungul anilor, am militant constant pentru ca ziua trecerii sale în nemurire, 15 Iunie, să devină Ziua Națională a României. Mă gândesc că a venit momentul să repun în discuție acest proiect. Avem nevoie de o Zi Națională care să reprezinte atașamentul nostru față de valorile fundamentale ce ne definesc ca popor, pe lângă ziua de 1 Decembrie, Zi Națională cu semnificații înalt politice pentru statul român.

Ca principal argument al alegerii zilei de 15 Iunie aș aminti că este în spiritul tradiției noastre ca ziua trecerii la cele veșnice să fie consemnată ca zi reprezentativă a unei personalități exemplare (așa cum se procedează, cum bine știm, în cazul Calendarului Creștin).  În plus, 15 Iunie este o dată certă, care nu lasă loc niciunei îndoieli sau dezbateri.

Mai mult, nu am fi singurii cu un asemenea tip de opțiune. Poporul portugez (de care suntem atât de apropiați, sufletește) are ca Zi Națională 10 iunie, "Dia de Camões", ziua morții marelui poet lusitan Luís de Camões. Portugalia a proclamat această zi, oficial, "Dia de Portugal, de Camões e das Comunidades Portuguesas" (Ziua Portugaliei, a lui Camoes și a Comunităților Portugheze). De ce nu am proclama, la rândul nostru, ziua de 15 Iunie "Ziua României, a lui Eminescu și a Românilor de pretutindeni" ? Cred că avem această datorie față de Eminescu.

Marian Munteanu

 

loading...
PUTETI CITI SI...
loading...