Mens sana in corpore sano

Postat la: 22.03.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Mens sana in corpore sano

Pandemia de coronavirus care a lovit mapamondul nu avea cum să ocolească arenele. Firește, la vremurile astea, nici nu mai era loc de întreceri sportive, fie și numai evocând vechea zicere a lui Juvenal, care ne punea în gardă că pentru un corp sănătos e nevoie de o minte sănătoasă. Or, mintea sănătoasă ne dictează să ne retragem în casele noastre, ferindu-ne de orice posibil contact cu un potențial purtător al devastatorului COVID-19.

Iar lumea sportului mondial, alertată de cele dintâi semne ale pandemiei, a decis rapid că trebuie trase obloanele, semnalul fiind dat de faimosul campionat de baschet american, care a sistat sezonul NBA pentru o perioadă nedeterminată. Măsura fusese luată după depistarea primului baschetbalist infectat cu COVID-19, Christian Wood, de la Detroit Pistons, căruia i-au urmat Rudy Gobert și Donovan Mitchell, de la Utah Jazz. Vă puteți închipui ce pierderi financiare uriașe înseamnă această decizie a NBA pentru multimilionarii profesioniști ai baschetului american, dar iată că sănătatea jucătorilor și a spectatorilor s-au bucurat de o firească prioritate.

Ca și în lumea tenisului, de altfel, unde au fost anulate o puzderie de turnee din circuitul ATP, iar din calendarul WTA nu se mai joacă nimic, până la 2 mai. Deocamdată, mai ales că organizatorii Grand Slam-urilor de la Roland Garros și Wimbledon nu exclud ca edițiile de anul acesta să fie amânate pentru...2021! Marea majoritate a jucătorilor sunt în autoizolare, cum este și cazul Simonei Halep. Aflată încă în recuperare după accidentarea de la picior, campioana noastră stă departe de teren și, aşa cum a declarat antrenorul Efremov, face doar exerciții de forță.

La autoizolare e și marele Messi, care și-a înjghebat un mini-teren de fotbal în... sufrageria casei sale de la Barcelona, unde își învață băieții jongleriile cu mingea, în timp ce Cristi Chivu, care locuiește la Milano, repetă cu fiicele sale pașii ultimului dans modern. Ronaldo, în schimb, a trecut prin emoțiile testului anti-virus, după ce fusese vecin de vestiar cu Daniele Rugani, infectat cu Covid-19. Mai norocos, Cristiano a fost testat negativ, dar bucuria sa a fost umbrită pe moment de un fake-news de presă. Cotidianul spaniol Marca anunțase că Ronaldo pusese la dispoziția autorităților hotelurile sale din Portugalia, pentru a fi folosite de pacienții infectați cu coronavirus! O glumă proastă, evident, nedezmințită ulterior de redacție, care s-a limitat doar la a scoate știrea de pe site.

Lumea fotbalului continuă să fie însă în mare fierbere, meciurile din optimile Champions League au fost amânate pentru o dată nestabilită, ca și partidele din Europa League, cum este probabil să fie reprogramate și jocurile din barajul pentru Euro 2020, inclusiv cel dintre Islanda și România. În marțea asta se aștepta decizia UEFA pentru desfășurarea Euro 2020, pronosticul meu fiind acela că marele turneu final va fi amânat și el, pentru anul viitor. Ne interesa în mod direct această hotărâre, având în vedere că și România urma să fie gazda unor partide. Dar cum finalizarea stadioanelor de la noi se află deja în mare întârziere, probabila amânare a Euro 2020 ne-ar prinde bine, spălându-ne și onoarea de gazde!

Burleanu a ajuns și el în autoizolare, ca și Rădoi, Stoichiță și nu numai, însă problemele federației sunt mult mai complicate. Suspendarea Ligii I decisă de FRF, deși obligatorie în condițiile date, generează mari dificultăţi financiare tuturor cluburilor, care n-au întârziat să protesteze și să ceară compensații. Potrivit acestora, „ajutorul de pandemie", cum a fost numit, ar trebui să vină de la stat și să acopere 75% din salariile jucătorilor, întrucât absența meciurilor privează echipele de orice venit, iar achitarea salariilor ar duce cluburile direct în faliment, ceea ce devine foarte probabil!...

Nu în ultimul rând, anul 2020 ar trebui să găzduiască Jocurile Olimpice de la Tokio, dar și această cea mai mare competiție a sportului mondial e pusă sub semnul întrebării. Președintele SUA, Donald Trump, a avansat propunerea de amânarea a Olimpiadei de vară pentru anul viitor, atletul britanic Guy Learmonth a cerut și el același lucru, iar ștafeta flăcării olimpice, pornită de la Olympia acum câteva zile, a fost oprită de organizatori din cauza publicului care se înghesuia pe traseu, vulnerabil astfel la infectarea cu coronvirus! Torța olimpică va fi predată joi organizatorilor japonezi, pe Stadionul Olimpic din Atena, cu speranța că Olimpiada de la Tokio se va organiza, totuși, în grafic. Premierul Shinzo Abe a declarat că Japonia va opri la timp răspândirea COVID-19 și va găzdui "fără probleme JO 2020 ". Ce bine-ar fi să fie așa!

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)

loading...
PUTETI CITI SI...