Le dați ori nu le dați?

Postat la: 31.03.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Le dați ori nu le dați?

Că fotbalul de pretutindeni e în carantină, știți de-acum. Excepție face China, evident, unde criza cică s-a (cam) sfârșit, iar campionatul e gata să reînceapă. Belarus-ul nu se pune, că lui Lukasenko oricum nu-i pasă de coronavirus, deși ar trebui măcar să tragă cu ochiul spre Maica Rusie, unde tocmai a-nceput prăpădul!

Cert e că în toată Europa fotbalistică e declarată starea de urgență, jucătorii au cantonament la domiciliu, în timp ce cluburile dau cu banu', socotind dacă să umble sau nu la salarii. Contabilitate firească și explicabilă, dacă luăm în calcul lefurile fotbaliștilor și punem un zero absolut în dreptul încasărilor care provin din vânzarea de bilete, din drepturile TV și din publicitatea de pe stadioane. Fotbalul e în colaps, ca de altfel tot sportul mondial, așteptând cu sufletul la gură sfârșitul crizei și ridicarea restricțiilor. Deocamdată însă, slabe speranțe și nu numai la noi, dacă privim tragediile din Italia, Spania, Germania și Franța, unde caracatița pandemiei se tot lăbărțează, în loc să se restrângă, părând că e nesfârșită, în absența vaccinului salvator.

Dar la ora socotelilor, pe care și le fac acum toate cluburile de la noi și de aiurea, diferențele dintre ele sunt uriaşe. Cum să pui alături Barcelona, Real Madrid, Bayern sau PSG, care au bugete lunare de 30-50 de milioane de euro, cu Chindia, CFR Cluj, FCSB sau Viitorul, care sunt ca vai de ele?! Or, la noi tocmai s-a iscat tămbălăul privind reducerea salariilor cuvenite jucătorilor, în baza contractelor semnate cu cluburile. Șomajul tehnic, devenit posibil grație ordonanței emise de guvern, califică doar acele echipe care au pierderi de 25% din veniturile lunii precedente sau și-au închis pur și simplu firmele, iar de aici s-au creat deja discuții. În vreme ce Clujul și Craiova nu au umblat încă la lefuri, FCSB, Viitorul, Iașiul și Chindia le-au înjumătățit, steliștii fiind şi ei de acord cu această măsură dictată de Becali. Gigi declară însă că "...Dacă toate cluburile ar fi nevoite să plătească salariile din prezent și nu se va putea juca încă 3-4 luni, vă garantez că doar patru cluburi din Liga l au capacitatea de a rezista: FCSB, CFR, Craiova și Viitorul. Restul, faliment!". Înclin să-i dau dreptate, dar îi și semnalez că din Bănie, spre exemplu, jucătorilor li s-a promis că nu se umblă la lefuri decât dacă pandemia va trece dincolo de luna mai! Un gest frumos al craiovenilor, chiar în condițiile în care și uzinele "Ford" de acolo și-au sistat producția, trimițând toți angajații în șomaj tehnic.

E normal să fim nedumeriți totuși de ce la unii se poate și la alții nu, iar în consecință să ne întrebăm: le dați ori nu le dați? Ca să găsim răspunsul, ar trebui să ne uităm la casele mari din Europa, unde deranjul financiar e infinit mai dureros. Or, din ceea ce s-a făcut deja public, mai toate cluburile de elită umblă serios la veniturile starurilor, încuiate în apartmentele lor de lux, unde se pregătesc jonglând cu sulurile de hârtie igienică. Nu văd, aşadar, de ce n-am urma și noi modelul lor, explicându-le jucătorilor că, la fotbalul modest pe care ni-l oferă și la criza de performanțe internaționale din bilanțul federației și al cluburilor, statul în casă e direct proporțional cu statul... acasă. Sănătate tuturor și, dacă tot bat la ușă sărbătorile pascale, băieții cu ifose și cu pretenții să profite de carantină pentru a-și revedea prestațiile. Și, ca să nu-l uit pe Gigi și recomandările lui, să se și spovedească online, cum tocmai a încuviințat Biserica!

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)

loading...
PUTETI CITI SI...