Iohannis țopăie pe Constituția României

Postat la: 13.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Iohannis țopăie pe Constituția României

Îi fac o plăcere președintelui nostru și utilizez, iată, una dintre expresiile lui preferate. Și anume „țopăiala". Dar, așa cum este corect, îl confrunt mai întâi pe el însuși cu acest nou concept politic, pe care l-a lansat la Cotroceni pentru a înfiera „ciuma roșie".

Și încep să argumentez afirmația din titlu într-un mod cât se poate de abrupt. Constituția României oferă, în 53 de articole, garanții asupra drepturilor și libertăților cetățenești. Aproape toate aceste garanții sunt încălcate, invocându-se, într-un mod cu totul și cu totul neadecvat, un singur articol. Articolul 34, care garantează dreptul la sănătate al cetățenilor. Cum de s-a ajuns aici? Cine a făcut varză Constituția României? Cine țopăie printre cele mai importante articole ale Legii Fundamentale?

Dreptul la sănătate garantat prin articolul 34 este un drept important și poate ar fi trebuit pus mai în față. Dar nu a fost pus. Acest drept le garantează tuturor cetățenilor că statul va face ce-i stă în puteri pentru ca starea de sănătate a populației să nu fie afectată. Diferite boli și, firește, pandemiile de orice fel, inclusiv această pandemie pot afecta sănătatea cetățenilor. Și, de aceea, statul trebuie să se organizeze în așa fel încât să facă față cu succes provocărilor. Garanția însă, prevăzută abia în articolul 34, se referă, cum este și firesc, la întreg ansamblul măsurilor pe care statul trebuie să le ia. Românii nu sunt afectați doar de coronavirus. Ei mor pe capete, netratați în spitale, și de alte afecțiuni. De pildă, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică în ultima lună, jumătate din decese sunt cauzate de boli cardiovasculare. În extrem de multe cazuri, oamenii au murit pentru că, invocându-se fel de fel de măsuri legate de pandemie, ei nu au beneficiat practic de tratatmentele garantate de Constituție.

Invocând acest unic articol 34 și intrepretând-l în mod limitativ, deci țopăind practic prin acest articol, autoritățile statului român, conduse de la Cotroceni de către Klaus Iohannis, au comis două categorii de abuzuri fără precedent în istoria recentă. În primul rând, au restâns în mod artificial această garanție constituțională la o singură temă. Cea legată de pandemie. Prin urmare, doar unei mici părți a oamenilor suferinzi din România li s-a acordat atenție. Ceilalți au fost ignorați dincolo de porțile spitalelor. În al doilea rând, prin orchestrarea politică organizată frecvent la Cotroceni de către Klaus Iohannis, toate celelalte drepturi constituționale, în număr de 52, au fost încălcate. Spațiul nu-mi permite să intru în detalii. Precizez însă că până la mult invocatul articol 34, cel legat de sănătatea cetățenilor, articolele constituționale care prevăd depturi fundamentale și au fost încălcate se referă la egalitatea fără discriminare în fața legii, protecția statului român acordată cetățenilor români din străinătate, interzicerea sub orice formă a expulzării sau extrădării unui cetățean din România, dreptul la integritate fizică și psihică, libertatea individuală, libera circulație, dreptul persoanei fizice de a dispune de ea însăși, dacă nu încalcă drepturi și libertăți ale altor persoane, inviolabiliatea domiciliului și reședinței, libertatea religioasă, dreptul persoanei de a avea acces la orice informație de interes public, dreptul la învățătură, accesul la cultură. Iar după faimosul articol 34 referitor la sănătate, invocat atât de des și utizat în mod abuziv, mai există alte drepturi, care se referă la mitinguri și demonstrații, la greve, la dreptul la muncă ș.a.m.d. Fără a încerca în vreun fel să devin excesiv, nu pot să-mi refuz privilegiul de a afirma și de a provoca pe oricine la o demonstrație cu Legea Fundamentală în mână asupra faptului că în „statul normal" al lui Klaus Iohannis au fost suprimate, restrânse, alterate și nerespectate toate drepturile și libertățile fundamentale ale omului, astfel cum sunt ele prevăzute în Constituție. Verficați această afirmație având sub ochi, articol cu articol, prevederile Legii Fundamentale și confruntând conținutul acestora cu realitățile pe care le trăim în fiecare zi. Dacă am dreptate, atunci putem răspunde și la întrebarea dacă trăim într-o democrație consolidată sau într-o democrație precară, sau într-o democrație eșuată, sau într-o dictatură deghizată în democrație.

Îi sugerez domnului Klaus Iohannis, cu tot respectul cuvenit, să urmărească ultima dezbatere organizată la Gold FM, duminică, din Elveția, de către Radu Golban, dezbatere la care principalul invitat a fost doctor Pieter Schleiter, judecător la Tribunalul Penal din Berlin. Acesta a făcut o plângere penală la Curtea Constituțională a Germaniei, de unde se așteaptă o soluție. Plângerea se referă la modul în care guvernul și landurile din Germania au încălcat drepturile cetățenești prevăzute în Constituție, ignorând Parlamentul și abuzându-i pe germani în numele pandemiei. Situația este asemănătoare cu cea din România. Domnului Klaus Iohannis îi stau la dispoziție pentru a înțelege mai bine ambele versiuni: și cea în limba română, și cea în limba germană. Dacă încă mai susține teza „lucrului bine făcut" în România, ar avea ceva de învățat. Dacă nu învață de la noi, pentru că-i disprețuiește pe marii juriști pe care încă îi mai avem în țară, poate este dispus să învețe din experiența traumatizantă a Germaniei zilelor noastre. Căci de acolo s-a inspirat. De acolo și-a luat modelul. Păi tot de acolo ar fi cazul să înțeleagă cum a ajuns el să țopăie prin Constituția României și să-i antreneze și pe alți demnitari ai statului nostru în această sarabandă a țopăielii.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...