Și-au pornit olteni la coasă...

Postat la: 07.07.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Și-au pornit olteni la coasă...

În copilăria mea, în prima duminică de după Paște era bătut în cuie să-l sărbătorim pe tata, cu tot fastul de rigoare: mama pregătea masa, eu cu frate-miu asiguram umplerea sifoanelor, iar sărbătoritul de Duminica Tomii, tras la patru ace, își întâmpina prietenii, veniți din toate colțurile țării.

Între ei, era un "Nenea Petre", poet și gazetar de prin Bănie, care descindea în apartamentul nostru din strada Izvor cu invariabilul "Să ne trăiești, nea Tomiță!", depunând triumfător bidonul de plastic cu cinci litri de "zaibăr de la muica lui!" Și ține-te petrecere pe cinste, din programul căreia nu putea lipsi niciodată, mai spre seară, momentul artistic al lui nea Petre, care ne cânta cu vocea lui baritonală "Și-au pornit olteni la coasă, ilai, ilai, la...!" Dublat de tata și de restul mesenilor, se subînțelege...

Mi-am amintit aceste petreceri duminică seară, când Craiova a devenit liderul play-off-ului, luându-le fața clujenilor în premieră absolută, după ce elevii lui Bergodi învinseseră (chinuit!) la Mediaș, iar CFR-ul se poticnise în remiza de la Giurgiu, deşi dăduse două goluri în primele 17 minute! Că oltenii au... ieșit la coasă, câștigând din nou în deplasare, ca și la Cluj, e arvuna lor în drumul spre titlul de campioni. Până acolo însă, mai sunt patru hopuri de trecut, dintre care cel puțin două se anunță crâncene, pe propriul teren.

Duminică, FCSB-ul descinde furibund în Bănie, cu intenția declarată public de Becali de a răzbuna pocinogul pe care i l-au făcut craiovenii în finalul campionatului din 2017. Vă mai amintiți probabil că steliștii au ratat atunci titlul după ce oltenii se duseseră cu rezervele la meciul cu Viitorul, Marcel Popescu justificând decizia prin aceea că s-a dorit promovarea tinerilor taman în jocul de la Ovidiu, decisiv pentru echipa lui Hagi, care a și devenit campioană. Acum, Gigi i-a atenționat pe olteni că "uite cum se întoarce roata!" și că, decis să plătească și el cu aceeași monedă, va promova la rândul său "noul val". Evident, nu în derby-ul de duminică, din Bănie, care va fi pe viață și pe moarte, dar este cert că FCSB-ul a ajuns acum în postura de a arbitra bătălia pentru titlu dintre Craiova și CFR.

Putem anticipa, așadar, că - dincolo de ce va reuși în Oltenia - FCSB va aborda meciul cu CFR-ul, de la București, cu pleiada puștilor pe care Vintilă i-a lansat deja în play-off. Ar fi culmea ca o asemenea împrejurare, favorizantă pentru clujeni, să nu fie speculată de Dan Petrescu și ai săi! Totuși, nu putem ignora realitatea că echipa din Gruia, deținătoarea titlului de campioană, traversează o perioadă dificilă, confirmată nu doar de ultimele două evoluții.

Boardul clubului a trebuit să umble în vistierie pentru a-și asigura prezența jucătorilor până la finele campionatului, reușind să-l asigure întâi pe Arlauskis, apoi pe Traore și restul titularilor, ale căror contracte expiraseră la 30 iunie, singurul pierdut pe drum fiind Țucudean. Nu e deci exclus ca scăderile înregistrate de jucătorii din Gruia să fi fost explicabile și prin această situație destul de ciudată. Dar, cum faza a fost depășită, iar Bursucul are la dispoziție întregul lot, este de așteptat ca CFR-ul să-și apere titlul și șansele cu aceeași ambiție, rămânând în cărți pentru tricourile de campioni, deși se află pe locul secund, cu un punct în spatele Craiovei.

Cât despre răzbunarea lui Becali, mai vedem ce va fi. FCSB-ul trebuie să depăşească joi Dinamo, în semifinala Cupei României, știindu-se că finanțatorul steliștilor are nevoie ca aerul de câștigarea trofeului, pentru a prinde cupele europene. Or, câinii roşii - care tocmai au câștigat primul lor meci din play-out- nu mă îndoiesc că-și vor vinde pielea scump în ceea ce a fost și va rămâne pentru totdeauna...derby-ul Dinamo-Steaua! Altfel spus, steliștii lui Becali se duc duminică în Bănie întinși serios de eternii rivali bucureşteni.

Situație în care la Craiova se va putea cânta, ca în Duminica Tomii, " Și-au ieșit olteni la coasă, ilai, ilai, la ..."

P.S. Revenirea Simonei Halep, în demonstrativul de la Cluj, a fost un fel de n-ar mai fi sau de miuță la fileu. Tot e bine că nu s-a îngrășat, deși la Roland Garros va absenta. Federația franceză a anunțat că Grand Slam-ul se joacă, din 27 septembrie. Cu 50% dintre spectatori în tribune!

Horia Alexandrescu
(preluat din Romania literara)

loading...
PUTETI CITI SI...