Capac peste mega-scandalul SRI

Postat la: 28.08.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Capac peste mega-scandalul SRI

Scandalul de la SRI ar trebui să bubuie. Nu mai puțin decât 32 de diplome false de doctorat urmează să fie anulate în Justiție. Se regăsesc în această listă nume grele din cel mai important serviciu de informații al României. Nume de generali. Iar alte nume nu se regăsesc. Cum este cel al faimosului Florian Coldea. Fapt e că cei chemați să păzescă turma de oi s-au transformat în lupi. Și au furat ca în codru.

Imaginați-vă, dacă puteți face acest uriaș efort. Unul dintre cei al cărui doctorat urmează să fie anulat, pentru că a fost obținut prin fraudă, doar unul dintre cei 32 este generalul Dumitru Dumbravă. Acest Dumitru Dumbravă a condus ani de zile, fiind mâna dreaptă a lui Florian Coldea, direcția juridică a Serviciului Român de Informații. Practic, el era omul Justiției în cel mai important serviciu secret al României. Este unul dintre arhiecții binomului SRI-DNA și ai trinomului SRI-DNA-Justiție. El a construit faimoasele „culoare" din Justiție. Adică acel mecanism infernal prin care, în urma unor false trageri la sorți, așa-numitele complete alese aleatoriu erau de fapt dinainte stabilite, pentru a-i condamna pe cei care trebuiau să fie condamnați, fără probe sau cu probe false, și pentru a-i achita pe cei care trebuiau să fie achitați, în ciuda unor probe reale. Acest personaj, care ar fi trebuit să fie un exemplu de integritate pentru întreaga instituție și pentru societatea românească, a fost incapabil să-și obțină în condiții corecte un doctorat. Ca să devină doctor, a trebuit să fure. Dar ca să-și fure diploma de doctor, a furat ani în șir din bugetul statului sumele alocate pentru oamenii merituoși, care doresc să se perfecționeze, continuându-și studiile sub forma unui doctorat. Iar apoi, ce să vezi? Fiindcă și-a obținut doctoratul, a avut și salariul mărit și acces la cele mai înalte funcții. El este însă doar un exemplu.

Cele 32 de solicitări făcute de Serviciul Român de Informații practic în ultima zi legală, adică la fix un an de la constatarea fraudelor, sunt doar fața văzută a icebergului. Doctorate false sunt în mod evident mult mai multe. Dar atâtea au putut fi descoperite și documentate. Printre cei 32, nu se află doar personaje încadrate cu acte în regulă Serviciului Român de Informații. Se află și civili. Sau „civili". Cum este de pildă liberalul Radu Stroe. Radu Stroe a fost ministru de Interne. Un alt câine de pază al societății. Aflat în fruntea unui sistem care trebuia să păzească turma de oi. Și care s-a transformat în lup. Dar există, cum spuneam, și o absență notabilă. Lipsește din această listă Florian Coldea. Generalul cu patru stele. Mâna dreaptă a lui George Maior. Fostul director SRI. Actualmente ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite. Și el cu patalama de doctor. În cazul lui Coldea, situația este dacă nu tragică, plină de haz. Acesta pur și simplu și-a făcut pierdută lucrarea de doctorat. Ea nu a mai putut fi găsită și analizată pentru a se vedea în ce măsură a fost plagiată. Iar hoțul neprins, iată, e negustor cinstit. Și conduce în continuare o parte însemnată a statului subteran.

Simpla această știre, cum că în Serviciul Român de Informații s-a putut petrece o asemenea grozăvie, ar trebui să genereze o reacție uriașă în interiorul societății românești. Parlamentul ar trebui să vibreze până la ultimul deputat și senator. Parchetul General ar trebui de urgență să vadă ce poate face pentru a sancționa acest furt colosal. Consiliul Suprem de Apărare al Țării, condus de președintele Klaus Iohannis, ar trebi să se zgâlție din toate încheieturile. Cu atât mai mult cu câte, ce să vezi? Prins asupra faptului, cu falsificarea propriei lucrări de doctorat, a fost însuși șeful comunității servicilor secrete. Daniel Moldovan, mâna dreaptă și uneori chiar și mâna stângă a lui Traian Băsescu, pe vremea când acesta era președinte al României și șef CSAT. Iohannis ar trebui degrabă să vadă care este, din această perspectivă, situația în CSAT și dacă nu cumva printre colaboratorii săi apropiați se numără și alți „doctori". Dar, în orice caz, el are obligația să ia măsuri. Pe care nu le ia.

Și, nu în ultimul rând, se pune problema cum vor fi acoperite pagubele. Cum vor fi restituite sumele de bani luate cu japca de falșii doctoranzi și de falșii doctori. Sau salariile suplimentare obținute prin promovări nemeritate, făcute în baza unor lucrări falsificate de doctorat. Și se mai pun alte nenumărate întrebări, care țin de moralitatea unor înalți lucrători ai celui mai important serviciu secret al țării.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...