Boc îl elogiază pe pe antisemitul Paulescu, după ce s-a pupat cu ,,extremistul" Simion

Postat la: 13.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Boc îl elogiază pe pe antisemitul Paulescu, după ce s-a pupat cu ,,extremistul

În plin scandal de presupus filo-legionarism și antisemitism produs pe marginea ascensiunii tot mai pronunțate în sondaje a formațiunii AUR, de la Cluj vine o bombă de proporții: euroatlantistul și progresistul Emil Boc omagiază personalitatea savantului antisemit Nicolae Paulescu prin botezarea unei străzi cu numele acestuia. Și asta, la doar cîteva luni după imensul scandal produs de un alt omagiu, de data asta din partea Academiei Române.

"Primăria Cluj-Napoca vrea să atribuie unei străzi din municipiu numele lui Nicolae Paulescu, cu contribuții la descoperirea insulinei, dar care a militat pentru exterminarea evreilor și care a fondat partide extremiste" scrie săptămînalul Newsweek. Publicația a consultat un document prin care autoritățile locale din Cluj-Napoca au cerut Prefecturii Cluj un aviz privind denumirea unei străzi „Nicolae Paulescu".

"Contactată de Newsweek România, Primăria Cluj-Napoca a confirmat demersul și a făcut o apologie a lui Nicolae Paulescu, susținând că „moștenirea unor oameni ca Nicolae Paulescu nu pot fi rezumate de nici o civilizație matură la opiniile politice ale acestora, valoarea lor ca oameni de știință fiind recunoscută la nivel internațional", dar și că atribuirea numelui lui Paulescu nu încalcă Ordonanța 31/2002, privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.
Primăria Cluj mai invocă și o ceremonie pe care Academia Română i-a dedicat-o lui Paulescu în 2021, Academia Română fiind recunoscută pentru derapajele sale" mai scrie Newsweek.

Problema e că tocmai evenimentul de la Academie invocat de primăria Cluj ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă. Reamintim că Academia Română a organizat pe 21 iulie 2021, la Clubul Academicienilor, o manifestare impresionantă, ocazionată de împlinirea a 100 de ani de la descoperirea insulinei. În aplauzele celor prezenți, s-a dezvelit și basorelieful profesorului Nicolae Paulescu, membru post-mortem al Academiei Române. Au participat fostul președinte al comunității evreiești din România, Aurel Vainer, și fiica fostului academician evreu Nicolae Cajal, el însuși medic de excepție și fost lider al comunității evreiești de la noi. Nu comentăm aici sub nicio formă oportunitatea demersului. Am scris de mai multe ori că trebuie făcute distincții între viziunile politice ale unor oameni și anumite realizări benefice ale lor, o dezbatere veche și aprinsă.

Amintim doar că el a provocat un scandal imens, o listă întreagă de intelectuali protestînd în scris față de omagierea savantului antisemit, în timp ce presa amintea pe spații largi cîtă ură față de evrei a manifestat Paulescu, idolul unor figuri precum Zelea Codreanu. Deputatul PNL Alexandru Muraru a cerut, nervos, delimitarea urgentă a Academiei de respectivul eveniment:

"Nicolae Paulescu reprezintă unul dintre cei mai înverşunaţi ideologi antisemiţi, care au pregătit terenul pentru declanşarea exterminării în masă a evreilor. Paulescu a apelat la teorii, mesaje şi acţiuni care au produs un prejudiciu ireparabil pentru o democraţie, pentru principiile fundamentale ale societăţilor contemporane".

Iată că acum, distinsul său coleg de partid, primarul Clujului, Emil Boc, pregătește un omagiu care "bate" basoreliefului Academiei: o stradă din oraș îi va purta numele lui Paulescu.

O inițiativă a aceluiași politician, Emil Boc, care a produs recent rumoare după ce s-a întreținut cordial cu liderul AUR, George Simion, și chiar l-a elogiat. Și care zilele a autorizat aceleiași formațiuni un cort în care să se strîngă semnături pentru demiterea președintelui Klaus Iohannis. Simple coincidențe, ori la vîrful politicii începe să bată un ciudat vînt al schimbării?

Bogdan Tiberiu Iacob

loading...