Aerul românesc al mafiei italiene

Prin interpușii români, mafia italiană va monitoriza calitatea aerului din România

Postat la: 17.08.2013 12:55 | Scris de: ZIUA NEWS

Prin interpușii români, mafia italiană va monitoriza calitatea aerului din România

Afacerea a fost pusă pe picioare în urmă cu doi ani, când la conducerea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice se afla Laszlo Borbely • Atunci presa a prezentat cum a fost câștigată licitația de firma Orion Europe, care are ca acționari cetățeni italieni cercetați pentru afaceri cu mafia italiană • În spatele "licitației" de anul acesta se află aceeași firmă care a câștigat și în 2006, și în 2008 și în 2011

Profitând de naivitatea românilor, dar și de dorința lor de îmbogățire peste noapte, din ce în ce mai mulți italieni care se află în strânsă legătură cu Mafia deschid afaceri pe teme ecologice. După ce, anul trecut, presa semnala implicarea unor mafioți în afaceri cu gropile de gunoi, acum se pare că aceștia s-au axat și pe calitatea aerului din România.

Întortocheatele căi ale afacerii

În martie 2013, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice a lansat o cerere de ofertă pentru efectuarea unui studiu privind calitatea aerului din România. Ministerul era dispus să ofere aproape trei milioane de lei, adică aproape 700.000 de euro. Pentru a primi acest contract se pare că s-au prezentat două oferte.

După "studierea amănunțită" a ofertanților, pe 1 iulie a fost declarată câștigătoare asocierea dintre SC Westagem SRL și Institutul de Studii și Proiectări Energetice SA. Prețul pentru care a fost atribuit contractul este de 2.884.160 de lei. Conform datelor de la Recom, societatea SC Westagem SRL este deținută de Mihai George Mocioacă, în vârstă de 38 de ani și SC Biobit SRL, ambii cu 50 % din beneficii și pierderi. Societatea are doi administratori, Mihai Ștefan Angheliu, în vârstă de 41 de ani și Mihai George Mocioacă.

Principalul domeniu de activitate îl reprezintă activitățile de inginerie și consultanță tehnică. Firma care este ascociată în SC Westagem SRL, SC Biobit SRL, este deținută de Mihai Ștefan Angheliu 100%. Principala activitate este de intermediere în comerțul cu diverse produse. Aceeași firmă, Biobit SRL, este acționară cu 35% și în societatea Orion Europe SRL.

Alături de Biobit mai găsim și asociați persoanele fizice: Mihai Ștefan Angheliu - 30%, Stefano Solmi (41 de ani) - 17,5% și Sergio Solmi (67 de ani) - 17,5%. Administrator este Mihai Ștefan Angheliu. Societatea are ca domeniu de activitate fabricarea de instrumente și dispozitive pentru măsură, verificare, control și navigație. Ei bine, această din urmă firmă a câștigat în anul 2011 de la ministerul condus pe vremea aceea de Laszlo Borbely un contract pentru măsurarea calității aerului. Contractul se ridica la 8.055.464 de lei, fără TVA și avea ca obiectiv întreținere și reparații la stațiile de monitorizare din țară.

Firma nu era la primul contract din bani publici. Încă din 2006, cu doi ani înainte ca Ministerul Mediului să emită ordinul cu nr. 546 din 13 mai 2008, ce a înfiinţat Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, societatea s-a lipit cel mai des de contracte cu instituţii. În 2007, Consiliul Judeţean Buzău semnează contractul nr. 4361 prin care Orion Europe e însărcinată cu monitorizarea calităţii aerului.

La finele lui decembrie 2010, Orion Europe mai câştigă o licitaţie la care a participat de una singură, cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui, în valoare de 1,3 milioane de lei. Iar dacă la asta mai adăugăm contractul semnat cu APM Constanţa ori cel semnat cu Ministerul Mediului, în 2008, în valoare de 3,4 milioane de lei, câştigat tot în urma unei licitaţii cu un singur participant, se poate spune că avem de-a face cu o adevărată tradiţie a încredinţării contractelor.

Clanurile Schiavone și Bidognetti pentru calitatea aerului

În anul 2010, numele lui Sergio Solmi și al firmei Orion pe care o conducea în Italia este menționat într-un amplu scandal legat de deturnarea de fonduri, dintr-un program de măsurare a calității aerului, în folosul clanurilor mafiote. Conform presei italiene, afacerea a fost pusă la cale de Maurizio Mazzotti, director al sectorului de planificare, programare și delimitare a teritoriilor orașului Caserta, Nicola Ferraro, fostul consilier regional UDEUR, Paolino Maddaloni, prefect de Frosinone și Sergio Solmi proprietar al companiei Orion. Faptele care fac obiectul investigației datează din 2008 și se referă la trucarea licitației publice privind instalarea de stații de monitorizare a calității aerului în orașul Caserta.

Bugetul estimat pentru proiectul inițial, aprobat în anul 2004, a fost 387 de mii de euro, care a crescut pentru prima dată la momentul licitației la 530.000 și a crescut din nou până la 1,4 milioane de euro. Licitația a fost anulată de actualul prefect, Maria Elena Stasi.
Nicola Ferraro este suspectat de asociere cu clanurile mafiote pentru că a servit ca intermediar între reprezentanți ai autorităților locale, asupra cărora avea influență politică (Castel Volturno, Villa Literno, Lusciano) și clanurile Schiavone și Bidognetti. El a primit sprijin electoral în schimbul unor avantaje în obținerea contractelor de achiziții publice pentru companii ale mafiei ruse reușind apoi să obțină o extorcare de fonduri colectate.

Nicholas și fratele său, Luigi Ferraro, care a fost de asemenea arestat, au primit suportul electoral din partea clanurilor și de sprijin pentru companiile lor. În cazul contractului de monitorizare a aerului în Caserta Ferraro, ar fi pus presiune asupra lui Maddaloni, subprefectul delegat pentru alocarea de fonduri și asupra lui Mazzotti pentru a accelera și a asigura distribuirea lucrărilor către firma Orion. Maddaloni este în curs de investigare pentru trucarea licitațiilor. Prin urmare, sistemul a fost bazat pe un schimb: resursele publice alocate pentru achizițiile publice - în domeniul de eliminare a deșeurilor - în schimbul puterii politice și de sprijinire a afacerilor.

 

 

 

loading...