Ministerul de INTERNE a dat 2,8 miliarde de lei vechi unei firme în INSOLVENŢĂ

Postat la: 09.08.2014 19:46 | Scris de: ZIUA NEWS

Ministerul de INTERNE a dat 2,8 miliarde de lei vechi unei firme în INSOLVENŢĂ

O societate din Braşov, aflată în insolvenţă, a câştigat două contracte prin negociere cu Unitatea Specială de Aviaţiei a Ministerului Afacerilor Interne. Afacerea a fost perfectată luna trecută, dar anunţul a fost postat pe site abia la începutul acestei săptămâni. Firma se angajează ca, în schimbul a aproximativ 53.000 de euro, să finalizeze Camera Tehnică din Turnul de Control şi să execute o staţie de pompare de ape pluviale din incinta Unităţii Speciale de Aviaţie. SRL-ul a mai fost implicat şi în alte afaceri scandaloase, printre care amintim Aeroportul Braşov.

Negocierea directă dintre două entităţi ar trebui să fie o metodă prin care, într-o economie de piaţă, poţi face lucrurile să se mişte mult mai repede pentru evitarea birocraţiei. Aici ne referim la etapele procedurale pentru demararea licitaţiei, evitarea contestaţiilor şi multe alte asemenea. Când intervine însă problema unei societăţi aflate în insolvenţă, fără un portofoliu vast de clienţi, cu 35 de angajaţi şi cu un domeniu principal de activitate care nu are nici o treabă cu lucrările de construcţii, atunci se poate spune că la mijloc au fost ceva interese.

În luna iulie societatea Kasim Emaka SRL din Braşov având - conform Ministerului de Finanţe - ca principal domeniu de activitate "Activităţi de închiriere şi leasing cu maşini şi echipamente pentru construcţii" a câştigat, prin negociere directă, două contracte cu Unitatea Specială de Aviaţie a Ministerului Afacerilor Interne. Primul contract "execuţie staţie de pompare ape pluviale din noul sediu al Unităţii Speciale de Aviaţie Bucureşti" mai exact "lucrări de construcţii de renovare a conductelor de apă", a fost în valoare de 201.516 lei. Procedura de atribuire a fost motivată prin faptul că "Lucrările / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice".

Cu toate că SRL-ul cu pricina nu are nici în clin, nici în mânecă cu lucrările de construcţii, societatea a obţinut în anul 2013 din partea Autorităţii Aeronautice Civile Române autorizaţia de "construire, reparare şi întreţinere drumuri de acces şi parcări auto, construire, reparare şi întreţinere suprafeţe de mişcare aeroportuare; construire, reparare şi întreţinere clădiri civile şi industriale şi instalaţii asociate".

În aceeaşi zi, câteva ore mai târziu, între Unitatea Specială de Aviaţie din Ministerul Afacerilor Interne şi SC Kasim Emaka SRL se încheie un alt contract, tot prin negociere directă. Acesta prevede "finalizare Cameră Tehnică din cadrul Turnului de Control", mai exact instalarea aparatelor de aer condiţionat şi instalarea de podele false. Contractul în valoare de peste 27.000 de lei a fost atribuit tot prin negociere fără anunţ de participare pentru că "Lucrările / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice".

Scandalul Aeroportul Braşov-Ghimbav

În anul 2011, firma Kasim Emaka a fost implicată într-un alt scandal după ce Consiliul Judeţean Braşov, condus la vremea respectivă de liberarul Aristotel Căncescu, a atribuit contractul pentru "refacerea terenului în zona balastierelor şi împrejmuirea de securitate a AIBG - proiectare şi execuţie". Societatea a câştigat contractul contra sumei de 2,1 milioane de euro cu tot cu TVA, şi cu o durată de execuţie de doar nouă săptămâni.

La vremea respectivă, cu toate că era înfiinţată de numai un an, preşedintele CJ Braşov o prezenta ca pe o mare societate. Conform presei, Căncescu spunea despre Kasim Emaka că "este o firmă foarte serioasă, cu o mare experienţă în domeniul lucrărilor aeroportuare, agreată de Autoritatea Aeronautică Română şi care a îndeplinit toate condiţiile din caietul de sarcini al licitaţiei, în primul rând minim 5 ani de experienţă în domeniu şi lucrări similare de cel puţin 4,5 milioane de lei (1,1 milioane euro, n.n.) executate anterior".

"De cinci ani activăm în domeniul aeronautic, lucrăm numai în construcţii şi numai cu aeroporturi, am făcut lucrări la aeroporturile din Tg. Mureş, Craiova, Bucureşti-Băneasa şi la aeroportul militar de la Bobocu-Buzău", a răspuns presei unul dintre administratorii firmei, Andi Kadas.

În prezent, societatea este deţinută de Mihai Aurel Oaneş cu 60%, Andrei Marius Kadas-Iluna cu 20% şi Emanoil Alexa cu 20%. Firma este administrată de o societate specializată în insolvenţe.

 

 

loading...