Legăturile dintre mafia italiană și piața deșeurilor din România

Postat la: 25.06.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Legăturile dintre mafia italiană și piața deșeurilordin România

Piața deșeurilor din România se dovedește a fi o afacere profitabilă, numai că în aer plutește mirosul fetid al fraudei și, mai mult, al unor încrengături de tip mafiot.

La începutul acestui an, în urma unei anchete de proporții, patru cetățeni italieni și un cetățean român au fost condamnați definitiv, în Italia, la pedepse cuprinse între 4 şi 5 ani de închisoare pentru asociere mafiotă şi spălare de bani în beneficiul familiei Ciancimino, afiliată Cosa Nostra. Este vorba despre Romano Tronci, Nunzio Rizzi, Raffaele Valente, Sergio Pileri și Victor Dombrovschi. Respectivii erau foști asociați în cadrul SC ECOREC SA, tocmai firma care administrează groapa de gunoi de la Glina, județul Ilfov. Respectivii oameni de afaceri au avut acces la fonduri ale mafiei siciliene pentru a prelua şi coordona activitatea depozitului de deşeuri de la Glina, intenţia fiind de a ajunge să controleze 100% un domeniu de importanţă vitală precum cel al deşeurilor.

Unul dintre acționarii SC ECOREC SA este omul de afaceri Nicolae-Ninel Caval, un apropiat al fostului edil Adriean Videanu. Totodată, Nicolae-Ninel Caval este și principalul coordonator al SC ECO SUD SA şi SC ACTIV-SALUBRITATE SA. Cele două companii colaborează pentru participarea la licitaţii publice şi derularea de contracte în domeniul gestionării deşeurilor din România. Firește, omul de afaceri Nicolae-Ninel Caval efectuează frecvent deplasări în Italia, acolo unde are întâlniri care au ca scop tocmai coordonarea afacerilor derulate în România.
Se poate spune că SC ECO SUD SA a reușit să ia "caimacul" în ceea ce privește piața deșeurilor. La nivelul municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, societatea este operatorul care gestionează depozitul de deşeuri din localitatea Vidra. Surprinzător, cu toate că au fost întâmpinate dificultăți legate de eliberarea avizului de mediu, societatea se află în poziția privilegiată de a dobândi monopolul asupra afacerii cu deșeuri, având în vedere două puncte de reper esențiale în "afacere" - închiderea gropii de la Glina/ECOREC şi prelungirea autorizaţiei de funcţionare pentru depozitul Chiajna/IRIDEX doar pe o perioadă limitată, de un an de zile.

Dar SC ECO SUD SA nu se limitează doar la municipiul București și județul Ilfov. Societatea are "privilegiul" de a gestiona și depozitele de deşeuri din judeţele Bacău şi Dolj, acolo unde s-a folosit de poziţia de monopol pentru a determina nerecepţionarea deşeurilor în lipsa creşterii tarifelor aferente pentru depozitare. Schema este "de import", fiind una folosită chiar de organizațiile mafiote din Italia. În urma unor astfel de practici, Italia s-a confruntat cu blocaje foarte mari în colectarea deșeurilor, comunitățile locale fiind grav afectate - risc de epidemii, înmulțirea rozătoarelor etc.

Locuitorii județului Dolj s-au confruntat, la rândul lor, cu astfel de probleme, timp de 5 luni, în perioada 2018-2019. UAT-urile aparţinând ADI Dolj nu au putut să depoziteze deşeurile, apărând astfel risc de epidemie la nivelul întregului județ. Evident, depozitele ECO SUD ar trebui controlate pentru a se stabili dacă sunt realizate dotările cu instalaţiile necesare, conform legii, sau dacă acestea sunt folosite din perspectiva îndeplinirii sau nu a parametrilor standard.

Procedurile de lucru adoptate de SC ECO SUD SA afectează calitatea factorilor de mediu din împrejurimile depozitelor Vidra - judeţul Ilfov şi Mofleni - judeţul Dolj, efecte ce se regăsesc în calitatea vieţii scăzute a cetăţenilor ce locuiesc în zonele urbane din vecinătatea depozitelor gestionate de operator. Spre exemplu, în perioada ianuarie-aprilie 2018 s-au produs emanaţii de pulberi şi gaze - bioxid de carbon, metan, protoxid de azot, hidrogen sulfurat etc -, a căror inhalare poate afecta starea de sănătate a persoanelor aflate în proximitatea arealului de depozitare.

Nicolae-Ninel Caval și partenerii din ECO SUD au ca țintă finală dobândirea unei poziții de monopol pe piața deșeurilor, iar eforturile pe care le fac și presiunile constante argumentează această concluzie alarmantă. Evident, trebuie împiedicată emiterea unei noi autorizaţii integrate de mediu pentru depozitul de deşeuri Glina, judeţul Ilfov (deţinut de SC ECOREC SA), inclusiv prin realizarea de intervenţii în acest sens la nivelul APM Ilfov.

Dar "schema" funcționează și în cazul SC ACTIV-SALUBRITATE SA, iar legăturile cu Italia ies din nou la suprafață precum untdelemnul. În calitate de asociat persoană juridică apare... compania italiană IMPRESA SANGALLI GIANCARLO & C SRL Monza. Până aici nimic "necurat", s-ar putea spune, numai că această companie a făcut obiectul unei anchete a autorităților italiene. Motivul? Fapte de corupție și activități economice ilegale. În cursul anului 2013, în Italia a fost finalizată operaţiunea "Clean City", coordonată de Garda de Finanţe Milano şi Procuratura din Monza. Au fost vizate activităţi ilegale derulate de IMPRESA SANGALLI GIANCARLO&C SRL Monza în domeniul deşeurilor. Acuzaţiile au vizat infracţiuni de corupţie, trucarea de licitaţii publice, fraudă în formă agravată din fonduri publice şi emiterea de facturi false.
SC ACTIV-SALUBRITATE SA este firma utilizată pentru segmentul de colectare şi transportul de deşeuri, aceasta fiind preluată sub controlul direct al aceluiași omniprezent Nicolae-Ninel Caval.

Astfel, prin intermediul celor două societăţi este asigurat un circuit complet, de la poarta clientului până la depozitare, asta însemnând şi controlul unui domeniu foarte sensibil şi uşor perceptibil. Dar, din câte se poate constata, "afacerea" miroase urât.

Referinte din presa italiana aici, aici, aici si aici.

loading...