Golănia "Strabag". Din culisele Lotului 1 al Autostrăzii Brașov - Târgu Mureș - Oradea

Postat la: 03.06.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Golănia

Strabag blochează lucrările pentru construirea Lotului 1 (Târgu Mureş-Ungheni) al Autostrăzii Brașov - Târgu Mureș - Cluj - Oradea după mai bine de 2 ani şi jumătate de la demararea procedurilor. Valoarea estimată a lucrărilor a fost (exclusiv TVA) de 284,915,969.74 lei, iar oferta Strabag la un preţ de 192.059.217,23 lei (67% din estimare) a fost într-o primă fază declarată câştigătoare fără o verificare minuţioasă.

În urma verificărilor efectuate cu ocazia examinării contestaţiilor depuse, Consiliului Naţional de Soluţionare a Constestaţiilor (CNSC), prin hotărâre confirmată de Curtea de Apel Bucureşti constată o serie de elemente ale ofertei Strabag sunt contradictorii sau nereale şi dau aparenţa unui preţ neobişnuit de scăzut. În consecinţă se dispune reevaluarea ofertelor depuse.

În cursul lunii noiembrie 2018, CNAIR finalizează reevaluarea prin descalificarea (declararea inacceptabilă) a ofertei Strabag care nu este reală şi fermă în raport cu justificările şi precizările oferite. Totodata, este declarată câştigătoare oferta depusă de Asocierea Itinera-Retter, la un preţ de 209.987.350,13 lei, considerat justificat de CNAIR faţă de fundamentarea depusă de acest ofertant.

Important de precizat ca Strabag a cam "fost prins cu ocaua mica" si in cea ce priveste oferta pentru dispozitivele de acoperirea a rosturilor, care a fost și criteriu obligatoriu de atribuire (elemente de rezistenta a podurilor), pentru care s-ar fi folosit în fals de numele și garantia unui producator care a oferit exclusivitate Asocierii Itinera-Retter. Deşi s-a scurs jumătate de an de la desemnarea ofertei câştigătoare iar lucrările puteau începe la sfârşitul anului trecut, Strabag aflat în prezent în afara procedurii (descalificat) tergiversează încheierea contractului cu ofertantul câştigător prin contestarea procedurii în faţa Tribunalului Bucureşti, în condiţiile în care Curtea de Apel Bucureşti a stabilit deja prin hotărâre definitivă că oferta sa este una neserioasă.

loading...
PUTETI CITI SI...