Doctorul Moarte se întoarce

Cazul medicului Adrian Murea, implicat, în anii 2000, într-un uriaș scandal imobiliar, este departe de a se fi încheiat

Postat la: 14.04.2014 10:30 | Scris de: ZIUA NEWS

Cazul medicului Adrian Murea, implicat, în anii 2000, într-un uriaș scandal imobiliar, este departe de a se fi încheiat

Dragoș Rișcanu și-a redobândit (în justiție) casa furată de un ofițer, chirurg la Spitalul Dimitrie Gerota. Sună banal, zic unii. Alții ar spune: "Iată un român fericit! În sfârșit justiția funcționează". Dacă mai adăugăm că este vorba despre un cunoscut imobil din buricul Capitalei, furat cu acte măsluite de un angajat al Mnisterului de Interne, si ulterior incendiat și că proprietarului de drept i-a luat mai mult de 10 ani de luptă cu infractorii și justiția română pentru a-și recupera bunul luat prin japcă, atunci avem o poveste.

Epopeea este lungă și încurcată. Documentele aflate la dosar scot în evidență modul în care grupul de crimă organizată, condus de "Doctorul Moarte" (cum este descris în presă comisarul șef MAI Adrian Murea) proceda pentru a-și derula "afacerile imobiliare". Totul se desfășura sub protecția colegilor săi polițiști și sub ochii protectori ai procurorilor. Țeparul imobiliar este liber în continuare, iar scenariul este pe cale a se repeta.

Pe scurt, Dragos Rișcanu, patronul unei firme de software din România, cumpărase (plătind 350.000 de dolari prin instrumente bancare, în anul 1998) de la Ruxandra-Ioana Huch, proprietarul istoric-inițial, casa în care locuise pentru câțiva ani scriitorul Mihail Sadoveanu. Din cauza gradului avansat de uzură și a faptului că imobilul din str. Barbu Delavrancea nr. 47 se afla abuziv pe lista caselor memoriale, proprietarul are o serie de procese cu Ministerul Culturii pe care le câștigă. Până aici, nimic neobișnuit.

Brusc, în anul 2003, încercând să-și onoreze obișnuitele dări la stat, omul de afaceri află că nu mai poate plăti impozitul, fiindcă imobilul din str. Delavrancea nu-i mai aparține. Peste noapte, Rișcanu s-a trezit că ar fi "plecat în vacanță în SUA, în 2002" și că și-ar fi vândut casa, prin intermediul unui mandatar, chirurgului-gradat MAI Adrian Murea, de la spitalul "Gerota". Ca urmare, la 1 aprilie 2003, Adrian Murea intabula pe numele său casa furată. Tranzacția inventată era încheiată la biroul notarului Livia Alexandru, în prezența medicului Murea și a pacientului său Ștefan Macovei, bolnav de neoplasm în fază terminală, netransportabil și sub tratament permanent cu morfină. Conform declarațiilor lui Murea, acesta a plătit în numerar 250.000 dolari SUA lui Ștefan Macovei, căruia tot el îi prescria morfină. Culmea falsului, păgubitul nici vorbă să fi fost plecat în Statele Unite în acea perioadă. Acesta se afla chiar în București, după cum reiese din probele aflate la dosar începând din 27 mai 2003.

Țeparul MAI, protejat de autorități

La începutul lunii martie 2003, în urma unei percheziții la domiciliul lui Joseph Stark, un individ implicat în multe tranzacții imobiliare suspecte, prieten și partener cu doctorul, Cico Dumitrescu și alți "revoluționari", au fost ridicate dischete, ștampile false și contracte de vânzare-cumpărare, printre acestea găsindu-se și o ștampilă identică cu cea aplicată pe împuternicirea notarială, pe care Dragoș Rișcanu i-ar fi trimis-o lui Ștefan Macovei din SUA. Stark este chestionat despre orice altceva decât despre afacerile sale imobiliare, de o echipă de anchetatori condusă de colonelul Victor Nesterov, fiul temutului colonel de Securitate din anii '50, ucraineanul Arkadie Nesterov.

Ulterior, Direcția Poliției Judiciare din IGPR primește de la Ambasada SUA informația că așa-zisul document notarial încheiat la New York, între Rișcanu și Macovei, în baza căruia fusese înstrăinată casa din Delavrancea, este fals și că notarul respectiv nu exista, iar expertiza grafologică a Institutului de Criminalistică al IGPR atestă faptul că semnătura defunctului Ștefan Macovei, de pe actul de vânzare-cumpărare, încheiat cu "doctorul Moarte" era măsluită.
După ce Ștefan Macovei a decedat, aflând că Murea s-a folosit de identitatea pacientului său pentru a fura o casă, familia defunctului a depus plângere împotriva medicului. Mai apoi, încercând să intre în posesia dosarului medical al decedatului, membrii familiei au aflat cu stupoare că respectivele documente au dispărut din spitalul Ministerului de Interne. Rișcanu povestește că Adrian Murea n-a fost chemat la audieri de către anchetatori, col. Nesterov tergiversând ancheta, până când medicul a reușit să intabuleze imobilul furat pe numele său.
Cel interogat, anchetat și amenințat a fost, în cele din urmă, tot proprietarul de drept, pe care anchetatorii se chinuiau să-l dovedească escroc în tranzacția închipuită.
"Col. Nesterov mi-a recomandat să stau mai bine cuminte, acolo, în Elveția, împreună cu soția și cei doi copii, că în România se întâmplă multe. Ne poate da cineva cu ceva în cap", declara Dragoș Rișcanu cu ani în urmă.
Presa centrală a tunat și a fulgerat la adresa "Doctorului Moarte" fără nici un rezultat. Murea a negat continuu că ar fi comis vreun fals, spunând că totul a fost făcut cu cele mai bune intenții, pe locul casei dorind să ridice un "spital/clinică". În fapt, Murea susținea în continuare că este victima unei escrocherii puse la cale de Rișcanu și Macovei.

Mai bine mai târziu decât niciodată

Dosarul ajunge la Parchetul de pe lângă ÎCCJ unde procuroarea Alexandra Mihaela Șinc, în ciuda falsurilor flagrante din acte, îi scoate basma curată pe notărița implicată în afacere și pe doctorul Murea. Singurul condamnat este escrocul Joseph Stark, dar pentru alte fapte. Murea nu se lasă și încearcă să croșeteze o nouă inginerie financiară (care implica sume de bani împrumutate și nereturnate de la amanta sa Ioana - Simona Dumitrescu) prin care să înstrăineze casa din str. Delavrancea. În cele din urmă, în 21.02.2007, imobilul a fost pus sub sechestru judiciar, Murea fiind desemnat administrator. Cu alte cuvinte, instanța de judecată numea lupul paznic la oi.
După mai bine de opt ani de cercetări și procese, prin sentința civilă 772/14.04.2011, judecătorii Tribunalului București înapoiază proprietarului de drept casa, dar sechestrul instituit de procurorii DNA rămâne valabil, fără nici o explicație, încă un an. Între timp, casa este incendiată, și aproape demolată, si ajunge astfel din nou subiect de presă. Conform principiului "mai bine mai târziu decât niciodată", imobilul intră în posesia proprietarului de drept de abia în 28.11.2013, când procurorii DNA găsesc de cuviință să ridice sechestrul asigurator prin ordonanță. Documentul specifică și începerea urmării penale asupra învinuitului Adrian Murea pentru infracțiunile de înșelăciune, uz de fals în formă continuată si culmea ridicolului, încercarea de inducere deliberată în eroare a organelor de investigații, cărora le-a luat 10 ani să ancheteze o infracțiune evidentă și probată încă dinainte să fie finalizată. Finalizarea a fost făcută la nivel de minister, spune păgubitul.

Dragoș Rișcanu susține și astăzi că are informații și probe care dovedesc că furtul casei a fost făcut la „comandă" și cu protecție politică, de către același grup infracțional din care Murea face parte, și care în aceeași perioadă, cu aceleași mijloace infracționale și protecție judiciară, ar fi furat și programele software create de firma pe care o conduce, pentru a fi folosite tot la spitalul Poliției, Gerota. Operațiunea s-ar fi petrecut tot în anul 2003, o plângere în acest sens fiind înaintată DNA încă din anul 2009.

De menționat faptul că aceasta nu este singura tranzacție imobiliară în care Murea folosește identitatea unui pacient bolnav de cancer în stare terminală pentru a-și „cumpăra" cu acte false o casă. Mai multe tranzacții de acest fel (făcute de Murea și „asociații" în aceeași perioadă) sunt încă, după un deceniu, în „cercetări" tot la DNA.

 

Eduard Ovidiu Ohanesian

 

 

loading...