44 de ani de de la cea mai fascinantă teorie a complotului în lumea muzicii

Culmea conspirației: A fi sau a nu fi Sir Paul McCartney

Postat la: 22.08.2013 11:03 | Scris de: ZIUA NEWS

Culmea conspirației: A fi sau a nu fi Sir Paul McCartney

Moartea prematură a lui Paul McCartney ar fi fost mușamalizată la sfârșitul anului 1966 și artistul ar fi fost înlocuit cu o dublură • Obligați de către MI5 la un legământ al tăcerii, ceilalți componenți ai formației au încercat prin diverse indicii, în special pe copertele ultimelor albume Beatles, să transmită adevărul • Înainte de moartea sa, în 2001, George Harrison ar fi înregistrat mărturia imposturii

Apariția recentă a lui Sir Paul McCartney la emisiunea lui Stephen Colbert de pe canalul Comedy Central - în timpul turneului nord-american, pe care l-a încheiat chiar weekendul trecut -, unde s-a dovedit extrem de evaziv în anumite răspunsuri privind trecutul Beatles, dar mai ales recenta știre, din 18 august a.c., că același Sir Paul McCartney a refuzat un contract de 5 milioane de lire sterline, oferit pentru a-și scrie autobiografia, au făcut ca, din nou, teoria privind faptul că Sir Paul McCartney nu este el însuși, ci o sosie a sa, angajată în urma morții sale cu aproape cinci decenii în urmă, să „încingă" internetul.

Moartea „adevăratului" Paul McCartney ar fi survenit în 9 noiembrie 1966, în urma unui accident, când automobilul Aston Martin al cantautorului s-ar fi făcut praf, iar el însuși a fost decapitat și incinerat aproape în întregime. Serviciile Secrete Britanice - MI5, în colaborare cu managementul trupei, ar fi acoperit această tragedie din cel puțin două rațiuni: pe de-o parte, Beatles era o fabrică de bani pentru toate tipurile de bugete, inclusiv cel public, deci esențiali pentru sănătatea economică a Marii Britanii; pe de altă parte, Beatles-mania era un fenomen la apogeu și atât de profund asimilat la nivelul adoratorilor, încât experții s-ar fi temut efectiv de un val de sinucideri, în cazul în care vreunul din cei patru idoli fabuloși ar fi dispărut din peisaj.

Începuturile conspirației

Pe 17 septembrie 1969, o gazetă studențească a Universității Drake din Iowa a publicat un articol sub titlul „Este mort Paul McCartney?", articol care pornea de la unele zvonuri pe acest subiect, la rândul lor întreținute de faptul că textul piesei Revolution 9 de pe White Album (1968), odată ce era derulată invers, zicea „încântă-mă" sau „excită-mă, omule mort." („turn me on, dead man"). Articolul a fost preluat de mai multe stații de radio și, după nici două luni, scenariul făcea deja înconjurul Americii: McCartney era deja mort de trei ani, fiind înlocuit în trupă de un oarecare cabotin de mâna a doua, William Campbell.

În mod surprinzător, chiar McCartney avea să alimenteze teoria incipientă a conspirației: pe coperta primului său album solo, intitulat „McCartney"(1970), pe o fâșie albă - posibil șoseaua - niște cireșe împrăștiate - accidentul și sângele. De aici și până la declanșarea, de către împătimiții conspirației, a unei vânători isterice de indicii nu a mai fost nevoie de niciun pas.

Indiciile Sergeant Pepper`s

Două au fost, în principal, copertele pe care cei trei Beatles supraviețuitori - John Lennon, Ringo Star și George Harrison - ar fi încercat din răsputeri să transmită indicii despre moartea lui Paul și înlocuirea acestuia. Prima a fost cea a albumului intitulat Sgt. Peppers Loneley Hearts Club, chiar albumul la care lucrau cei de la Beatles, când destrămarea trupei începea să se întrevadă și în timpul înregistrării căruia s-ar fi produs accidentul letal al lui McCartney.

Pe copertă, membrii formației, reprezentați în ceara de la Madame Tussauds, privesc triști la brazda unui mormânt acoperit cu flori, din care este alcătuită și o chitară de mâna stânga, specifică lui Paul. În plus, dacă titlul albumului este reflectat într-o oglindă, pusă pe mediana tobei pe care este scris, apar cuvintele care spun, în traducere, „în noiembrie el a murit," ș.a.m.d.

Indiciile Abbey Road

A doua copertă „cu cântec" este cea de la Abbey Road - ultimul album Beatles - cea cu celebra fotografie a celor patru Beatles traversând strada pe o zebră. În viziunea vânătorilor de indicii, întreaga compoziție este o alegorie, prin aceea că sugerează o înmormântare, unde John Lennon, în alb, este preotul (anglican), Ringo Starr, în negru, este cioclul, Paul McCartney este cadavrul, pășind în contratimp cu ceilalți, fiind și desculț (așa cum, tradițional, se îngroapă morții în Anglia) și cu ochii închiși, iar George Harrison este groparul, îmbrăcat în haine de muncitor.

Nu mai puțin de 43 de indicii s-ar găsi pe această fotografie, dintre care mai amintim doar pata de sânge de pe asfalt, din dreptul lui Paul, plăcuța de înmatriculare - IF28, adică „dacă (ar fi trăit, ar fi avut) 28 (de ani)" sau țigara în mâna dreaptă a lui Paul, tocmai știindu-se că el era stângaci.

Ultimul testament al lui George Harrison

În 1999, cu mai puțin doi ani înainte de a muri, dar știind că avea să moară în curând, fiind bolnav de cancer, George Harrison (foto, jos) ar fi înregistrat două micro-casete în care relatează întreaga tărășenie. În 2010, mărturiile ajung, nu se știe cum și de ce tocmai acolo, la o obscură casă de producție californiană - Highway 61 Entertainment - care, în baza lor, realizează documentarul (sau pseudo-documentarul, după unii) „Paul este mort" sau „Ultimul testament a lui George Harrison", în care se reiau, compilate și bine însăilate, absolut toate indiciile posibile care ar duce la ideea înscenării. În plus, vocea lui Harrison - nicicând autentificată - susține că moartea lui John Lennon, din 1980, s-a datorat faptului că acesta era pe cale să rupă tăcerea și că a fost „lichidat" de către agentul MI5 Maxwell, cel care ar fi numit și în albumul Abbey Road, în piesa „Maxwell`s Silver Hammer."

În loc de epilog

Ultimul sondaj pe tema înlocuirii lui McCartney arată că peste 6 milioane de americani adulți sunt convinși că Paul McCartney a fost înlocuit de o dublură. Pe de altă parte, mulți vor spune că nici nu mai contează dacă Paul este chiar Paul sau este „Faul" (cum este „alintat", impostorul de la „foul" - „fals", „invalid"), atâta vreme cât acesta a devenit, conform Guiness, „cel mai de succes compozitor și interpret al întregii istorii a muzicii," cu 60 de discuri de aur și peste 200 de milioane de discuri vândute.

Într-adevăr muzica sa rămâne, iar Sir Paul McCartney, originalul sau falsul, continuă la cei 71 de ani, adevărați sau falși, să ridice neobosit sălile de concert în picioare. Acestea fiind spuse, ar mai fi o singură întrebare: dacă William Campbell - imitatorul care ar fi suferit și câteva operații estetice, pentru a fi dublura perfectă - l-a înlocuit pe Paul McCartney, atunci cine l-a înlocuit pe Campbell? Căci se știe că și acesta a avut propria carieră de actor, ce-i drept minor, dar cu apariții înregistrate inevitabil pe peliculă.

 

 

loading...