O cultură străveche a fost descoperită în jungla amazoniană: "Arăta cu adevărat fabulos!"

Postat la: 01.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

O cultură străveche a fost descoperită în jungla amazoniană:

Deși a fost întotdeauna considerată ostilă pentru viața oamenilor, imensa pădure amazoniană a găzduit civilizații care sunt descoperite și astăzi. Nu mai puțin de 26 de situri, întinse pe o suprafață de 4.500 km², îngropate sub vegetație, au fost depistate pe teritoriul Boliviei de astăzi, grație imaginilor aeriene, arată IFL Science.

Dintre acestea, aproximativ jumătate erau necunoscute anterior arheologilor. "Rezultatele noastre pun capăt argumentelor conform cărora vestul Amazonului era slab populat în perioada prehispanică" și se adaugă la dovezile existente conform cărora cultura Casarabe avea un "sistem de așezări foarte integrat, continuu și dens", a declarat arheologul Heiko Prümers de la Institutul German de Arheologie. Se știa că această populație a locuit în zonă timp de mii de ani, dar se credea că a fost vorba despre așezări mici.

 

Au fost descoperite clădiri de pământ și piramide înalte de 20 de metri, precum și o rețea vastă de drumuri care conectau așezările. Descoperirile istorice au fost posibile cu ajutorul tehnologiei avansate de cartografiere cu laser, capabilă să pătrundă în vegetația densă care a împiedicat mult timp eforturile de cercetare în regiune. Cultura Casarabe a ocupat câmpiile amazoniene joase - un amestec de savană și păduri dispersate - în Bolivia de astăzi, în urmă cu aproximativ 600 - 1.500 de ani. Acești oameni cultivau cu succes porumb și alte culturi, completându-și dieta cu proteine obținute din vânătoare și pescuit.

Arheologii știau deja despre existența celor mai mari două așezări Casarabe, Cotoca și Landívar, înconjurate de structuri defensive, dar mare parte dintre celelalte au reprezentat o surpriză. Multe dintre situri includ movile monumentale complexe, cunoscute sub numele de lomas, căi navigabile și rezervoare, pe lângă piramidele masive. Totul era conectat de drumuri ridicate - unde locuitorii au adus cantități enorme de pământ, cu o lungime de până la 10 km, care străbăteau savana.

Spre deosebire de vechea cultură antică incașă din apropiere, care folosea adesea rocă de andezit sau gresie pentru a-și construi monumentele, arhitectura Casarabe a fost realizată din pământ, nisip și nămol, pe care constructorii le-au tasat. "La vremea respectivă, arăta cu adevărat fabulos", a spus unul dintre autorii studiului despre gruparea de structuri de pământ care au alcătuit așezările nou detaliate.

loading...
PUTETI CITI SI...