Cum a te feresti de drogul violului

Postat la: 30.01.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Cum a te feresti de drogul violului

Un drog extrem de periculos, care produce amnezie si dispare din sange la scurt timp de la administrare, neputand fi depistat la analize, nu exista, in mod oficial in Romania. Reprezentantii unui ONG sustin insa contrariul. GHB (acid Gama HodroxiButiric) este asociat cu amnezia temporara sau chiar totala, ceea ce il face extrem de periculos pentru cei carora le este administrat. Drogul este adesea administrat femeilor, dupa care agresorii profita de starea de inconstienta instalata, abuzandu-le sexual.

Desi in Romania au existat doua episoade in care s-a suspectat folosirea unui astfel de drog, cazurile de viol din 2011 au ramas neelucidate, scrie realitatea.net. In mod oficial, rapoartele Agentiei Nationale Antidrog vorbesc de o singura captura de GHB, iar cazurile suspectate sunt catalogate drept alarme false, comercializarea substantei in cluburile din Bucuresti si Ardeal nefiind dovedita. Pentru a evita riscul de a cadea prada unui astfel de abuz, nu consumati decat bauturi imbuteliate si nu va lasati paharul nesupravegheat atunci cand va aflati intr-un club. Daca totusi se intampla sa lasati bautura pe masa, este recomandat sa nu continuati sa consumati din acelasi pahar la intoarcere. Fie terminati consumatia inainte de a parasi masa, fie reimprospatati bautura de fiecare data.

De asemenea, este recomandat sa alegeti cu atentie persoanele in compania carora mergeti la petreceri si evenimente unde se consuma alcool si mai ales sa fiti atente la genul de locatie unde se desfasoara evenimentul, intrucat exista locatii frecventate des de traficanti si infractori.

"Management"-ul clinic al sindromului de retragere la GHB necesita mentinerea balantei hidroelectrolitice in timpul dezintoxicarii (multi dintre pacienti sunt anorexici si ignora hrana si apa, de aceea acestia ar trebui sa primeasca intravenos fluide, electroliti, dextroza si tiamina). Tot in cazurile severe se poate ajunge la rabdomioliza; in astfel de situatii este indicata terapia hidroelectrolitica pentru a restabili fluxul urinar si sedative pentru scaderea activitatii musculare. Benzodiazepinele cum ar fi lorazepam, clordiazepoxid si diazepam sunt folosite pentru ameliorarea unora dintre semnele si simptomele sindromului de retragere. Pot fi necesare doze crescute de benzodiazepine pentru a controla agitatia. Barbituricele in combinatie cu benzodiazepinele au fost utilizate cu succes in combaterea simptomelor din sindromul de retragere.

Este recomandat controlul medicamentos al agitatiei psihotice din cadrul sindromului. Pacientilor la care se constata grimase, miscari tonico-clonice in cadrul sindromului de retragere, li se poate administra divalproat sodic care creste nivelurile GHB endogen; acesta creste insa, tranzitoriu, si nivelurile transaminazelor. Medicatia beta-blocanta poate fi administrata pentru controlul hiperactivitatii autonome (cresterea alurii ventriculare, a tensiunii arteriale, diaforeza, tremor, atacuri de panica). Desi aceasta este benefica pentru scaderea simptomelor autonome, nu este eficienta in prevenirea delirului sau psihozei. In unele tari GHB este folosit pentru a ameliora simptomele de retragere la alte droguri.

 

loading...
PUTETI CITI SI...