Ce facem cu "Paradisul rusesc" secret de pe Coasta de Azur?! Gradină zoologică transformată într-o vilă ultramodernă - chirie 200.000 de euro/lună

Postat la: 13.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Ce facem cu

Pe foarte secreta Cap Ferrat, o peninsulă paradisiacă de pe Coasta de Azur, foarte "prizată" de miliardarii ruși, se fac simțite primele dificultăți sub efectul sancțiunilor legate de războiul din Ucraina.

După italieni și saudiți, rușii, „pretențioși și grăbiți", așa cum îi caracterizeză specialiștii imobiliari de aici, au sosit începând din 2006 pe acest tărâm de vis, cu păduri și golfulețe idilice, situat între Nisa și Monaco, cumpărând proprietăți de la 50 de milioane de euro în sus, spune pentru AFP Barbara Benassaya, director al agenției imobiliare Pisani Real Estate.

Ei „au făcut să crească vertiginos nivelul pieței în mod artificial, sunt gata să plătească oricât", adaugă Benjamin Mondou, președintele Century 21 Lafage Transactions, care conduce zece agenții imobiliare. Mai mult decât Cap d'Antibes, preferat de oligarhul Roman Abramovici, Cap Ferrat a devenit cea mai „slavă" peninsulă din Mediterana franceză, inclusiv pe baza prezenței rusești care datează de pe vremea țarilor din secolul al XIX-lea.

Rușii dețin proprietăți cu adevărat somptuoase, cum ar fi fosta grădină zoologică, transformată într-o vilă ultramodernă, sau Vila Santo Sospir, decorată de artistul Jean Cocteau. O prezență discretă: în port, lângă un palat gigantic în construcție, pe numele unei misterioase societăți imobiliare (SCI) Kozak, cu sediul la Monaco, un camion al unei firme de construcții cu inscripții în chirilică. Este ceva la ordinea zilei ca proprietarii, să se ascundă în spatele unor societăți fantomă cu sediul în Bahamas sau Guernsey.

Numele lui Alexandre Ponomarenko apare pe documentele SCI La Chabanne Project, proprietarul unui domeniu de 15.000 m2 plătit cu 83,5 milioane de euro în 2008. Trei imobile uriașe erau în curs de construcție aici. Ar mai fi fost cam un an de lucru, dar „conturile domnului Ponomarenko sunt acum blocate, muncitorii vor lucra la ceea ce a fost deja plătit și apoi lucrările ar trebui să se oprească", explică unul dintre antreprenori care a cerut să rămână anonim. O „pierdere semnificativă de venituri" pentru el.

Domnul Ponomarenko, care a demisionat la jumătatea lunii martie din funcția de președinte al celui mai mare aeroport din Rusia, a fost sancționat de Uniunea Europeană la patru zile după începerea invaziei în Ucraina pentru „legăturile sale strânse cu alți oligarhi asociați cu Vladimir Putin". Este imposibil de știut dacă această proprietate face parte din cele aproximativ treizeci de active rusești deja „înghețate" în Franța. Contactat de AFP, Ministerul Economiei nu a oferit detalii.

De la confiscarea, la începutul lunii martie, în apropiere de Marsilia, a unui iaht care aparținea patronului producătorului de petrol Rosneft, Igor Secin, autoritățile franceze au fost foarte discrete în ceea ce privește urmărirea bunurilor oligarhilor. Pe Coasta de Azur, teama este că rușii nu-și vor mai putea plăti angajații și nu-și vor mai putea achita facturile. În cazul în care proprietatea este înghețată, aceasta nu mai poate fi vândută sau închiriată.

Numele mai multor oligarhi sunt bine cunoscute în Cap Ferrat: de exemplu familia Rotenberg, care este proprietara Villei Shoshana. Capul familiei, Arkadi, considerat, împreună cu fratele său, foarte apropiat de președintele rus, se află sub sancțiuni americane. Vila Nellcote aparține unui SRL în care apar numele proprietarului producătorului rus de oțel din Magnitogorsk (MMK) Viktor Racinikov, un „oligarh influent", după cum îl caracterizează într-un document UE (care l-a sancționat), și cel al fiicei sale Olga, căreia tăticul i-a donat acest adevărat conac.

Dar acum obloanele acestui conac neoclasic, unde Rolling Stones au înregistrat „Exile on Main Street" în 1970, sunt închise. Nimeni nu răspunde la biroul de securitate. Dar sistemul de irigare funcționează, iar grădinile sunt pline de flori. Este „înghețat" de autoritățile franceze? Ce se va întâmpla în această vară? „Este o nesiguranță generală, nu știm care va fi rezultatul conflictului, situația nu este clară", recunoaște Jean-François Dieterich, primarul din Saint-Jean-Cap-Ferrat, un orășel de 1.500 de locuitori în timpul iernii, unde 60% din cele 2.074 de locuințe sunt reședințe secundare.

„Vor fi consecințe, multe lucruri se datorează clientelei rusești, în special în ceea ce privește yachtingul. În acest an ne putem aștepta ca multe ambarcațiuni să dispară", adaugă el. În domeniul imobiliar este o stare de „așteptare continuă", potrivit doamnei Benassaya. „La achiziții între două și trei milioane de euro, avem mulți ruși care nu au nicio legătură cu regimul, care chiar își cer scuze pentru conflict, dar le este greu să scoată banii. Unii au conturi în Monaco, așa că este un pic mai ușor.

Deocamdată, anulările sunt legate în principal de închirierea de „vile mari, cu 200.000 de euro pe lună", notează ea. La SPG Sécurité, care angajează până la 40 de persoane în timpul sezonului și al cărei logo este omniprezent pe porțile înțesate de camere de luat vederi, „plățile sunt trimestriale sau anuale", așa că este prea devreme pentru a simți efectul sancțiunilor. „Este dramatic pentru toată lumea", mărturisește un localnic care dorește să rămână anonim. „Astăzi, micul meu oraș și-a pierdut sufletul, înainte aveam vecini un măcelar și un coafor, iar acum sunt doar agenții imobiliare".

Rușii care locuiesc aici pe tot parcursul anului, majoritatea femei și copii, sunt discreți, mergând până la a ascunde steagul rusesc de pe plăcuțele de înmatriculare, potrivit locuitorilor. „Toate clișeele legate de rusul care a făcut avere în anii 2000 și care trăiește la Courchevel (Alpi) și Saint-Tropez, au creat un fel de amalgam format din oameni de afaceri ruși și oligarhi apropiați de guvern", a declarat Edouard Deschepper, care conduce proiectul de transformare a hotelului de cinci stele La Voile d'Or pentru promotorul rus Kirill Pissarev, prin intermediul fondului de investiții Wainbridge Estate.

„De îndată ce autoritățile văd limba rusă într-o cerere de împrumut sau de cont bancar, ni se spune cu amabilitate „nu", fără explicații", spune el, adăugând că șeful său locuiește la Londra și și-a mutat averea în afara Rusiei. Demolarea și reconstrucția imobilului încă nu a început. Domnul Deschepper invocă probleme tehnice.

În ambarcațiunea sa, Arnaud Allary observă trist: „Sunt pescar aici de cinci generații. Acum 50 de ani casele erau foarte ieftine, astăzi nu-mi permit să cumpăr nimic și plătesc o chirie de 1.500 de euro pe lună. Am văzut că un mic apartament cu trei camere deasupra portului s-a vândut cu 1,3 milioane de euro!" Fără ruși, pescuitul va fi mai ușor în golf în această vară: „Uneori sunt 80 de iahturi aici și sunt obligat să mă duc să pescuiesc din ce în ce mai departe". Cu toate acestea, recunoaște că, dacă rușii ar pleca, cererea pentru homari ar scădea dramatic.

loading...
PUTETI CITI SI...