Ziarista care a anunțat începerea celui de-al Doilea Război Mondial, a murit la 105 ani

Postat la: 11.01.2017 09:23 | Scris de: ZIUA NEWS

 Ziarista care a anunțat începerea celui de-al Doilea Război Mondial, a murit la 105 ani

A trăit un secol şi s-a dedicat trup şi suflet meseriei. Și-a petrecut viața transmițând informații de pe fronturile de război. Pentru ea, ştirile erau ca o gură de oxigen. Din păcate, de ieri, jurnalista Clare Hollingworth nu mai este printre noi.

Presa internaţională este în doliu. Clare Hollingworth, jurnalista care a anunțat știrea începerii celui de-al Doilea Război Mondial, s-a stins din viaţă, la Hong Kong, la vârstă de 105 ani. La vârsta de 28 de ani, tânăra Clare era un reporter la început de drum pentru Daily Telegraph când a dat peste știrea secolului. A fost cea care a observat trupele germane la granița Poloniei, în timpul unei vizite pe care o făcea din Polonia în Germania.

În august 1939, Clare pornea în aventura vieţii sale ca reporter. Tot ce avea de făcut era să raporteze despre călătoria consulului general al Marii Britanii în Polonia. Spiritul jurnalistic, însă, nu a lăsat-o să stea la locul ei. A observat, fără să vrea, trupe nemţeşti la graniţa cu Polonia, aşa că a pus la cale imediat o strategie pentru a afla motivul: a închiriat o maşină şi a trecut graniţa spunând că merge în Germania să cumpere aspirină şi vin alb, acestea fiind interzise în acea perioadă în Polonia. Întorcându-se, a văzut peste 1.000 de tancuri nemţeşti pregătite să atace. A telefonat în redacţie. La început, şeful ei nu a crezut-o.

„Nu mi-a fost frică, eram tânără şi ambiţioasă. Am reuşit, din fericire, să scap de nazişti, foarte mulţi agenţi.", a declarat Clare. De-a lungul vieţii, a fost membru de seamă în Clubul Corespondenţilor Străini din Hong Kong, unde şi-a sărbătorit aniversarea de 105 ani, în octombrie anul trecut. Înainte de a fi reporter, Hollingworth a ajutat la salvarea a mii de vieți din calea forțelor lui Hitler, aranjând obținerea de vize britanice. Anunţul morţii celebrei jurnaliste a fost dat de familie, printr-un comunicat de presă. Femeia de origine britanică şi-a sărbătorit împlinirea vârstei de 105 ani în Hong Kong, alături de familie şi prieteni.