Indiciile ascunse din pictura lui Da Vinci. Ce mâncau de fapt Iisus şi apostolii la Cina cea de Taină

Postat la: 13.04.2017 13:21 | Scris de: ZIUA NEWS

 Indiciile ascunse din pictura lui Da Vinci. Ce mâncau de fapt Iisus şi apostolii la Cina cea de Taină

Leonardo Da Vinci ilustrează în celebra sa pictură Cina cea de Taină că grupul mânca ţipar (peşte). Papa Benedict al XV-lea a afirmat în 2007 că la masă nu s-a mâncat miel, pentru că Cina s-a desfăşurat înaintea sezonului de tăiat miei. Alţii au sugerat că cina era Pesah, o sărbătoare religioasă evreiască.

Participanţii mâncau pâine nedospită şi beau vin. Pictura lui Leonardo Da Vinci înfăţişează detalii uimitoare, unele descoperite abia recent, la ultima restaurare de la sfârşitul anilor '90. Aceste detalii includ un fel de mâncare care pare scoasă din context: peşte la grătar cu felii de portocale. Deşi nu era un fel de mâncare comun pe vremea lui Iisus, ţiparul şi portocalele reprezentau un meniu des întâlnit în Italia secolului al XV-lea, în timpul lui Da Vinci.

Fructe precum strugurii şi smochinele erau abundente în această regiune, dar nu existau la începutul primăverii. Este posibil totuşi să fi existat la masa acestora smochine uscate. De asemenea, mielul nu putea fi servit la Cina cea de Taină, după cum afirmă Papa Benedict al XVI-lea. Fostul Pontif afirmă că locul mielului a fost luat de Iisus, conform pasajului biblic „luaţi şi mâncaţi, acesta este corpul meu", împărţind apostolilor pâinea şi vinul.