World Petroleum Council: Petrolul arctic va apartine Rusiei, in mare parte

Postat la: 03.07.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

World Petroleum Council: Petrolul arctic va apartine Rusiei, in mare parte

Un nou raport al World Petroleum Council arata ca, pana in 2030, suprematia Rusiei in privinta exploatarii zacamintelor de petrol si gaze din zona arctica nu va fi contestata. Rusia va avea o influenta de 55 de procente in petrolul extras din zona arctica, urmata de Norvegia, Canada si Statele Unite. Acelasi document arata ca rusii intentioneaza sa creasca de 3,6 ori cota de extractie, pana la 2,2 milioane de barili pe zi, relateaza agentia Sputnik News.

Raportul WPC a fost intocmit cu ajutorul specialistilor norvegieni de la firma de consultanta Rystat Energy. Conform acestora, o crestere semnificativa in productia de petrol si gaze din zona artica va fi marcata si de Canada, de la 200.000 la 900.000 de barili/zi, Norvegia, de la 100.000 la 700.000 de barili si Statele Unite, de la 50.000 la 150.000 de barili. Jon Marsh Duesund, managerul de proiect din partea Rystat Energy, a declarat pentru ziarul Izvestia ca se asteapta ca ridicarea masiva a cotelor de extractie zilnice sa se petreaca dupa 2020, moment in care petrolul ar putea reveni la pragul de 100 dolari/baril.

Rusia detine perimetre importante de extractie in zona arctica, in marile Kara, Barents, Okhotsk si Pechora. Licentele pentru 61 dintre aceste campuri de extractie sunt detinute de Gazprom si Gazprom Neft, companii de stat, alte 58 aflandu-se in portofoliul Rosneft, de asemenea firma detinuta de statul rus. "Explorarile geologice sunt in derulare, iar un sfert din perimetrele de extractie au intrat deja in exploatare", a afirmat Alexey Grivaci, director adjunct al Fondului National de Securitate Energetica din Rusia.

Conform WPC, trei dintre cele mai promitatoare zacaminte arctice de petrol se afla in posesia Rusiei, care deja a extras o treime din ele. Alaska este de asemenea, un depozit de hidrocarburi neexploatat, cantitatea zacamintelor detinute aici de Statele Unite fiind de 38 de miliarde de barili, din care au fost extrasi abia 3 miliarde. Alt zacamant important, de 20 de miliarde de barili, din Marea Barents, este impartit intre Rusia si Norvegia. World Petroleum Council considera ca in 2030, rezervele de petrol explorate in zona arctica abia vor ajunge la 20% din totalul zacamintelor de la Polul Nord.

loading...
PUTETI CITI SI...