Vremea în weekend: Caniculă şi instabilitate atmosferică

Postat la: 18.08.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Vremea în weekend: Caniculă şi instabilitate atmosferică

Potrivit meteorologilor, vremea va fi deosebit de calda, local caniculara dupa-amiaza în regiunile sudice şi sud-vestice, iar în restul regiunilor vremea va deveni în general instabilă, în special la munte.

Vineri, vremea va fi deosebit de calda, local caniculara dupa-amiaza în regiunile sudice şi sud-vestice, iar indicele temperatura-umezeala va atinge şi depaşi uşor pragul critic de 80 de unitaţi în special în Câmpia Românã şi în Câmpia de Vest. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 30 şi 36 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorari trecatoare dupa-amiaza şi spre seara în zona montana, unde izolat vor fi ploi de scurta durata şi descarcari electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificari în sud-est.

La munte, cerul va fi mai mult senin, cu înnorari trecatoare dupa-amiaza şi seara când mai ales în zona Carpaţilor Occidentali şi pe arii mai restrânse în restul masivelor montane vor fi condiţii pentru averse, trecator însoţite de descarcari electrice şi scurte intensificari ale vântului. Temperatura aerului va fi în creştere uşoara.

Pe litoral, vremea va fi calda, cu temperaturi maxime ce se vor încadra între 28 şi 31 de grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineaţa şi noaptea, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificari trecatoare. Temperatura apei marii va avea valori cuprinse între 23 şi 26 de grade. Sambata, caldura se accentueaza, în orele prânzului local va fi canicula în zonele de câmpie şi de podiş, iar indicele temperatura-umezeala va atinge şi depaşi uşor pragul critic de 80 de unitãţi.

Temperaturile maxime vor avea valori de la 27...28 de grade pe litoral, pâna la 37 de grade în sudul Olteniei şi în sud-vestul Munteniei. Cerul va fi variabil, cu înnorari dupa-amiaza în zonele montane şi submontane unde izolat vor fi averse şi descarcari electrice. Vântul va avera intensificari de scurta durata în timpul ploilor.

Duminica, in vestul şi nord-vestul ţarii, dar şi în zonele montane, vremea va deveni în general instabila, iar temperatura aerului va fi în scadere. Vor fi averse, frecvente descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vântului, posibil vijelii şi izolat caderi de grindina. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantitaţile de apa vor fi local însemnate. În restul teritoriului cerul va fi variabil iar caldura accentuata se mentine, pe arii restrânse va fi canicula dupa-amiaza.

Temperaturile maxime se vor încadra între 25-26 de grade in vest şi 36 de grade la Giurgiu. In regiunile intracarpatice, vreme cu soare mult si valori termice peste cele normale. La amiaza, peste 30 de grade, pana la 34 de grade la Arad si Timisoara. Doar la munte dupa-amiaza pot fi ploi de scurta durata.

In sud, temperatura mai creste putin si disconfortul termic se acceantueaza. La amiaza in Oltenia si sud-vestul Munteniei se ating valori caniculare, 35...36 de grade. Aspectul vremii este predominant insorit si doar la munte vor fi cateva averse. In Dobrogea, cativa nori inofensivi si cald, 33 de grade maxima la Tulcea si 30 la Constanta, dar si putin vant, in special pe litoral. La fel in Moldova, vreme de miez de vara, cu soare si maxime in general intre 31 la Suceava si 34 de grade la Vaslui si Galati.

 

 

loading...
PUTETI CITI SI...