Virusul pestei porcine africane, confirmat în Timiș și Arad

Postat la: 29.01.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Virusul pestei porcine africane, confirmat în Timiș și Arad

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat, luni, în vestul țării. O fermă de porci din comuna Belinț și o alta din municipiul Arad au pierdut deja primele exemplare în care s-a descoperit virusul, anunță ANSVSA.

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) - Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență: gospodăriile afecate au fost plasate sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de carantină, și anume de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.

De asemenea, a fost demarată o anchetă pentru a stabili provenineța porc ilor infectați. Din primele cercetări se pare că aceștia au ajuns în Banat de la o persoană din Bihor care vindea animalele ilegal, fără ca acestea să fie identificate cu crotalii auriculare şi nici însoţite de documente sanitare veterinare. Mai mult, medicii veterinari din circumscripţiile respective nu au anunţaţi de aceste tranzacţii, fapt ce constituie o încălcare gravă a legislaţiei. Investigaţiile vor continua şi în zilele următoare.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrele Locale de Combatere a Bolilor și DSVSA Timiş și Arad solicită crescători lor de porcine, mai facă achiziții de animale neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii.

UPDATE. Președintele comisiei de agricultura din cadrul Consiliului Județean Timiș a lansat un apel către gospodarii județului, să dea dovadă de calm și responsabilitate. "Din calitatea mea de medic veterinar practicant, activ in acest domeniu de peste 20 de ani și totodata ca și președinte al comisiei de agricultura din cadrul Consiliului Județean Timis, doresc sa fac un apel către crescătorii de animale din specia suine sa dea dovada de calm și responsabilitate. De asemenea, le recomand sa viziteze mai des porcii in adăpost, iar dacă observă orice modificare a comportamentului acestora, sa anunțe urgent medicii eterinari din comunitățile lor. Totodată, îi rog sa nu între în panică și sa sacrifice porcii sau să-i ascundă, să nu cumpere porci fără documente sanitar veterinare, să nu permită accesul în zona de creștere a porcilor altor persoane, cu excepția medicilor veterinari. Ma simt nevoit sa fac un apel și către colegii mei, medicii veterinari din județul Timiș, oameni responsabili și de probitate morala și profesională de excepție, respectați în comunitățile unde își desfășoară activitatea de ani buni, sa răspundă oricărui apel ce vizează cazurile speciei suine. Știu ca tuturor ne este greu acum, pe de o parte crescătorilor de porci, care se gândesc la pierderile economice, iar pe de cealaltă parte, medicilor veterinari din Timiș (aici ma refer la acei colegi care în momentul de față sunt fără obiectul muncii) și aici trebuie sa spunem lucrurile pe șleau: DA, în momentul în care scriu aceste lucruri, în județul Timiș, un număr de 32 de comune nu mai au asistență sanitar veterinară, deoarece contractele de prestări servicii s-au închis, la termen, la finele anului 2018 și nu au mai fost reînnoite. Cu toate acestea, sunt convins, ca noi toți, medicii veterinari, vom fi la datorie, in slujba oamenilor care ne cunosc și au toată nădejdea in noi", a notat Narcis Bobic pe pagina personală de Facebook.

loading...
PUTETI CITI SI...