Studiu: Efectele neasteptat de devastatoare ale unui tratament contra cancerului

Postat la: 07.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Studiu: Efectele neasteptat de devastatoare ale unui tratament contra cancerului

In ultimii ani, medicamentele care stimuleaza sistemul imunitar au ajutat multe persoane cu diferite forme de cancer sa se vindece. Insa, ca orice alt medicament, acestea nu functioneaza pentru toata lumea, iar, din pacate, in cateva cazuri au avut chiar un efect opus.

Intr-o scrisoare trimisa catre The New England Journal of Medicine, oameni de stiinta de la trei centre vorbesc despre niste pacienti care sufereau de o forma mai putin cunoscuta de leucemie. Ei participau la un studiu, iar boala lor s-a inrautatit imediat dupa ce au primit un tratament necorespunzator. Aceste cazuri ne reamintesc ca imunoterapia este o metoda de tratament relativ noua si poate avea efecte care inca nu sunt intelese pe deplin.

Pacientii au fost tratati anul trecut si sufereau de leucemie cu celule T periferice, boala care este cauzata de un virus. Medicamentul administrat a fost Nivolumab sau Opdivo - tratament care costa mai mult de 100.000 de dolari pe an. Nivolumab a fost aprobat pentru tratarea a opt tipuri de cancer, dar nu si pentru acest timp de limfom.

Virusul care cauzeaza limfomul - HTLV-1 - infecteaza milioane de persoane din intreaga lume, cele mai multe cazuri fiind identificate in Japonia, Africa, America de Sud, Caraibe si Australia. Cu toate acestea, doar 5% dezvolta limfom cu celule T periferice, iar motivul nu este cunoscut. Virusul poate fi transmis prin contact sexual, alaptare, ace infectate, transfuzii si transplanturi.

Primul pacient prezenta leziunii ale pielii, iar cercetatorii i-au administrat Nivolumab in speranta ca va ameliora simptomele. Din pacate, acestea s-au inrautatit, iar in mai putin de o saptamana leziunile s-au umflat si mai tare, si au devenit mai dureroase decat inainte. Medicii au folosit tratamente cu radiatii pentru a micsora leziunile si, cu toate ca nu stiau ca Nivolumabul era de vina, au incetat administrarea. Pacientul parea ca isi revine si ca se intorcea la stadiul dinaintea administrarii medicamentului. Din pacate, acesta a murit cateva luni mai tarziu.

Apoi, cateva luni mai tarziu, un caz similar a fost inregistrat la Universitatea de stat din Ohio. La doar cateva zile dupa tratament, leucemia pacientului a facut progrese masive si s-a extins catre oase si maduva. Acesta a trebuie sa fie scos din studiu si tratat cu chimioterapie. Al treilea pacient a fost tratat la Montefiore si se afla intr-un stadiu al bolii in care deja trecuse prin mai multe runde de chimioterapie. In timp, boala devine rezistenta la chimioterapie, deci imunoterapia parea o optiune mai buna.

Medicul bolnavului a declarat ca i-a administrat prima doza, iar, la 15 zile distanta, leucemia a inceput sa se inrautateasca. Si in acest caz, pacientul a revenit la chimioterapie si a fost stabilizat. In urma acestor efecte devastatoare, oamenii de stiinta de la cele trei centre au decis sa renunte la studiu, dupa ce au comparat datele.

Cercetatorii au spus ca aceasta este o boala care se poate agrava in orice moment. De asemenea, ei nu au putut sa dovedeasca ca medicamentul a fost unicul motiv al inrautatirii bolii. Dr. Jedd D. Wolchok, expert in imunoterapie la Sloan Kettering Cancer Center a declarat ca studiul actual este foarte important si ca pacientii care sufera de limfom cu celule T periferice si primesc un astfel de tratament trebuie sa fie atent monitorizati.

loading...
PUTETI CITI SI...