Stoltenberg: NATO nu intentioneaza sa desfasoare noi arme nucleare in Europa

Postat la: 02.02.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Stoltenberg: NATO nu intentioneaza sa desfasoare noi arme nucleare in Europa

NATO nu intentioneaza sa desfasoare noi rachete nucleare in Europa, a declarat vineri pentru Reuters secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, dupa anuntul Statelor Unite privind retragerea din Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare (INF), semnat in 1987 intre Washington si Moscova.

"NATO nu are nicio intentie sa desfasoare noi arme nucleare in Europa", a declarat Stoltenberg intr-un interviu acordat din capitala Norvegiei. "Nu trebuie sa reflectam ceea ce face Rusia. Dar in acelasi timp trebuie sa ne asiguram ca mentinem o descurajare credibila si eficienta", a spus el, fara a oferi detalii cu privire la diferitele optiuni militare pe care NATO le-ar putea avea in vedere.

Seful Aliantei Nord-Atlantice a declarat totodata ca NATO va continua sa lucreze cu Rusia pentru a determina Moscova sa respecte Tratatul INF. Stoltenberg a precizat ca date ale serviciilor de informatii adunate din diferite tari de-a lungul multor ani au aratat ca Rusia a incalcat Tratatul INF. Statele Unite au anuntat ca se retrag sambata din Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare semnat in 1987 cu Rusia, pe care o acuza de incalcarea acestui acord.

Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare, semnat pe 8 decembrie 1987, la Washington, de catre fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov si fostul presedinte american Ronald Reagan, interzice Rusiei si SUA utilizarea de rachete cu o raza de actiune intre 500 si 5.500 de km si a pus capat crizei rachetelor declansate in 1980 prin desfasurarea de rachete sovietice SS-20 cu focoase nucleare ce erau indreptate catre capitale occidentale.

Luna trecuta, Washingtonul a dat Moscovei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma tratatului, cerand distrugerea unei noi rachete rusesti si avertizand ca in caz contrar la 2 februarie va declansa procedura de retragere din acord. Washingtonul si NATO considera ca racheta ruseasca Novator 9M729, capabila sa transporte focoase nucleare, incalca prevederile INF.

loading...
PUTETI CITI SI...