Smiorcăiala după bani

Postat la: 08.08.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Smiorcăiala după bani

Președintele Klaus Iohannis este supărat foc. Pe Guvern. Acesta l-a rectificat ușor. I-a tăiat câteva milioane din buget. Și ce să vezi? Va fi compromisă exepționala activitate externă a domnului Klaus Iohannis. Și va fi aruncat în aer Summitul celor Trei Mări. Executivul se cutremură după briefingul purtătorului de cuvânt de la Cotroceni.

Aproape nu există un discurs politic, citit sau rostit de Klaus Iohannis, în care să nu fie utilizat termenul de „predictibilitate". „România lucrului bine făcut" presupune să tai, după ce măsori de mai multe ori. Ei bine, în aceste condiții, singura instituție unde Iohannis ocupă poziția numărul unu în Exectiv, instituția prezidențială, a dat dovadă, cum ne-a demonstrat Guvernul, de o rușinoasă lipsă de predictibilitate. A stat cu mâna întinsă la Guvern, a solicitat un buget, care să-i acopere diferitele necesități, dar a greșit la execuție. A dat eroare. Nu a reușit să cheltuie banii solicitați și primiți. În aceste condiții, ce era să facă Executivul?

Executivul a observat că Președinția nu reușește să-și cheltuie banii primiți de la buget și a aplicat o rectificare negativă. După opinia mea de nefinanțist, o rectificare prea modestă. În definitiv, instituția prezidențială condusă de Klaus Iohannis a reușit să-și umfle bugetul aproape de trei ori mai mult decât cel din 2012 al președintelui jucător Traian Băsescu. Niciodată pănă acum instituția prezidențială din România nu a avut un aparat birocratic atât de umflat. Și ce fac toți acești consilieri și secretare de consilieri? Ce produc ei, în definitiv? Aproape tot ce vedem este reprezentat de retrimiterea în Parlament a unor acte normative, pe care președintele refuză să le promulge ori de sesizări adresate Curții Constituționale, dintre care cele mai multe sunt total nefondate, după cum apreciază judecătorii.

Una peste alta, președintele nostru se scaldă în vile de lux, cărora le-a upgradat exponențial gradul de confort, în piscine, terenuri de tenis și asta se întâmpă atunci când nu se preumblă pentru a face ședințe foto în țară și în străinătate.

Președinția pretinde că rectificarea bugetară o atinge la Summitul celor Trei Mări. Care urmează să aibă loc chiar în această toamnă, în septembrie. În mod normal, pentru buna funcționare a acestei reuniuni internaționale, contractele cu instituțiile care asigură suportul logistic trebuiau încheiate și onorate. „În România lucrului bine făcut", se pare că acest lucru nu s-a întâmplat. Sau, pur și simplu, purtătorul de cuvânt a mințit. În numele președintelui. Un președinte care ba este în grevă, citind cu încetinitorul și semnând cu întârziere sau nesemnând deloc, ba în război politic de gherilă, așa cum nici măcar nu s-a ferit să ne informeze.

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...