Sfintii Constantin si Elena. Ce nu ai voie sa faci, sub nicio forma. Traditii si superstitii

Postat la: 21.05.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Sfintii Constantin si Elena. Ce nu ai voie sa faci, sub nicio forma. Traditii si superstitii

In fiecare an, crestinii din toata lumea ii sarbatoresc pe Sfintii Constantin si Elena, cunoscuti drept Sfintii Imparatii Constantin si Elena. Este considerata una dintre cele mai importante sarbatori de peste an.

Sfintii Imparati Constantin si Elena sunt cunoscuti drept cei care au dat libertate crestinismului. Imparatul Constantin a devenit, prin Edictul de la Milano, un adevarat protector al crestinilor, iar in timpul domniei sale s-au adoptat multe masuri in favoarea Bisericii si a preotilor.

De numele Sfantului Imparat Constantin se leaga si Consiliul de la Niceea, in care s-a hotarat ca Sfanta Sarbatoare a Pastelui sa fie sarbatorita in prima duminica de dupa luna plina a echinoctiului de primavara.

Elena este cea care a reusit sa descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost rastignit Iisus Hristos. Potrivit traditiei, in urma sapaturilor s-au gasit trei cruci. Pentru a se identifica crucea pe care a fost rastignit Hristos, au atins cele trei cruci de un mort. Acesta a inviat in momentul in care a fost atins de Crucea Domnului.

In calendarul popular, este sarbatoarea pasarilor de padure, numita Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Traditia populara ne spune ca in aceasta zi pasarile de padure isi invata puii sa zboare.

Tocmai din acest motiv, exista o multime de superstitii si de traditii legate de pamantul lucrat. Agricultorii nu lucreaza in aceasta zi pentru a evita paguba pe care o aduc pasarile cerului.

In unele zone ale tarii, este ultima zi cand se mai poate semana porumb, ovaz si mei. Se spuen ca tot ce se seamana dupa 22 mai se va usca.

Tot de Sfintii Constantin si Elena, pastorii decid cine la va fi baci si unde isi vor aseza stana. Se aprinde un foc mare, iar oamenii stau in jurul lui pentru a se purifica si apara de forte malefice. Olile trec prin foc pentru a fi ferite de boala cat timp stau la stana, dar si pentru a fi ferite de lup.

Ce trebuie sa faca femeile de Sfintii Constantin si Elena

In aceasta zi nu se lucreaza, nu se spala haine, nu se face curat. Femeile tamaie si si stropesc cu aghiasma casa, animalele si imprejurimile.

De dimineata, crestinii trebuie sa participe la slujba, iar cei care au avut in familie persoane care au purtat numele Elena sau Constantin si Constantina trebuie sa imparta coliva si colaci.

Tot in aceasta zi, nu este bine sa te certi cu cineva.

loading...
PUTETI CITI SI...