Sfidarea la adresa ANAF: Iosif Szenteș a dat prime de 440.000 de euro, dar CFR Călători are datorii la bugetul de stat de peste 1,3 milioane de euro

Postat la: 05.05.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

Sfidarea la adresa ANAF: Iosif Szenteș a dat prime de 440.000 de euro, dar CFR Călători are datorii la bugetul de stat de peste 1,3 milioane de euro

Cu ocazia sarbatorilor pascale din acest an, conducerea companiei CFR Calatori, in frunte cu directorul general Iosif Szentes, a acordat celor circa 13.000 de angajati o primă de 150 de lei. Practic, valoarea totala a primelor de Paste acordate ceferistilor de catre CFR Calatori a fost de circa 1.950.000 de lei, ceea ce inseamna aproximativ 440.000 de euro.

Insa acordarea acestor prime este oarecum suprinzatoarea daca tinem cont de faptul ca, potrivit ANAF, CFR Calatori, inregistreaza la ora actuala „obligatii principale catre bugetul de stat" in valoare totala de 5.646.578 de lei, adica de aproape 1.300.000 de euro. Ori, potrivit legislatiei in vigoare nu poti acorda si prime stimulente catre angajati daca ai datorii catre bugetul de stat. Practic, CFR Calatori figureaza la ANAF cu datorii de aproximativ 1.300.000 de euro, dar, tu manager general care ai ca obiectiv rederesarea companiei, dai prime in valoare de circa 440.000 de euro.

Insa, cu toate acestea, Iosif Szentes a facut-o, poate ca sa puna bine cu angajatii companiei de stat, desi luna trecuta nu avea bani de salarii. Trebuie precizat ca Iosif Szentes este cel care, incepand din 2012, impreuna cu fostii directorii generali ai CFR Calatori, Stefan Roseanu si Valentin Dorobantu, sustinut si promvat de liderul PSD-Liviu Dragnea, a „tesut" mersul trenurilor în interesul operatorilor privaţi şi nicidecum al companiei de stat. Astfel, s-a ajuns ca foarte multe rute foarte rentabile pentru CFR Calatori sa fie cedate operatorilor privati. Mai mult, fostii directori generali ai CFR Calatori-Stefan Roseanu, Valentin Dorobantu si Vasile Secara, dar si Iosif Szentes, au fost de acord ca pe cele mai rentabile rute operate de CFR Calatori sa fie introduse trenuri ale operatorilor privati, desi legea interzicea acest lucru.

Pe de alta parte, conducerea CFR sustine ca apare in mod eronat pe lista de datornici ai ANAF. CFR Călători a sesizat Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) despre o neregulă în lista debitorilor publicată pe siteul instituţiei, compania de transport precizând că figurează în mod eronat cu o restanţă de 10,8 milioane lei la bugetul de stat şi la bugetul asigurărilor sociale de stat.

"Precizăm că în cursul lunii aprilie, prin mai multe documente transmise oficial de către ANAF, ni se comunică faptul că CFR Călători nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul de stat şi la bugetul asigurărilor sociale de stat, întrucât acestea sunt solicitate la compensare cu TVA de recuperat în valoare de aproximativ 10,8 mil. lei, cifra care apare în tabelul debitorilor dat publicităţii", a anunţat joi CFR Călători. Având în vedere că nu are obligaţii restante la buget, compania a solicitat oficial ANAF rectificarea listei şi a primit asigurări că situaţia va fi remediată.

"Conform prevederilor art. 167 din Legea nr. 207 /2015 Cod de Procedură Fiscală, «compensarea operează de drept la data la care creanţele există deodată, fiind deopotrivă certe, lichide şi exigibile». Creanţele sunt exigibile la termenul prevăzut de lege pentru depunerea decontului cu suma negativă de TVA cu opţiune de rambursare", respectiv 25.03.2016 depus cu nr. de recipisă INTERNT - 89489241-2016 (pentru luna februarie 2016) conform OPANAF nr.588/2016, chiar dacă termenul soluţionării cererii noastre este de 45 de zile de la data înregistrării acesteia (art.77 din Legea nr. 207 /2015 Cod de Procedură Fiscală)", se arată în comunicatul CFR Călători. Astfel, Direcţia Generală a Marilor Contribuabili a ANAF are în lucru cererea de compensare a CFR Călători înregistrată pe 25 martie pentru luna februarie. Această compensare reprezintă TVA-ul de recuperat de către CFR Călători de la ANAF în sumă de chiar aproximativ 10,8 mil lei, cifra din lista ANAF.

loading...
PUTETI CITI SI...