Sf Ilie. Ploile Sfântului Ilie

Postat la: 19.07.2013 23:37 | Scris de: Anamaria Cadiș

 Sf Ilie. Ploile Sfântului Ilie

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc în fiecare an pe data de 20 iulie pe Sfântul Prooroc Ilie, responsabilul cu ploile însoțite de tunete și potrivit tradiției, ploile din luna iulie sunt cunoscute ca "ploile Sfântului Ilie".

Tradiția românească îl identifică pe Sfântul Ilie cu responsabilul cu ploile în cer. Se spune că în această perioadă, Sf. Ilie iese des la plimbare, pe cer, într-un car de foc tras de doi sau patru cai albi, înaripaţi, cel care l-a ridicat la cer atunci când și-a terminat misiunea pe pământ. Acesta are în mână un bici de foc şi de acolo, de sus, trimite pe pământ tunete, fulgere şi trăsnete, vânt puternic şi ploi abundente, adesea însoţite de grindină.

Ploile violente din această perioadă sunt considerate de popor ca o răzbunare a Sfântului Ilie pe diavoli, dar şi pe oamenii răi, păcătoşi şi necredincioşi. 

Tradiția spune că diavolii se sperie de urgiile pornite din cer de Sf. Ilie și se ascund pe unde pot, iar pentru a-i prinde pe toţi, Ilie aruncă trăsnetele şi fulgerele lovesc în oameni, vite şi case, în pomi, în turlele bisericilor în care s-au ascuns diavolii şi chiar în corpul unor animale mici, câini sau pisici. 

O legendă românească spune că Sfântul Ilie, fiind foarte bătrân moțăie mult, iar când se apropie ziua lui, se trezește și îl întreabă pe Dumnezeu cât mai este până la 20 iulie. Dumnezeu, știind ce urmează să se întâmple îl trimite pe Sf. Ilie înapoi la somn spunându-i că mai este până atunci. Înainte să se bage înapoi să se culce, Ilie trimite o serie de tunete și fulgere pentru a-I anunța pe oameni ce urmează să se întâmple pe 20 iulie.

Când se trezește din nou și află că a trecut ziua lui se înfurie și trimite o ploaie puternică pe pământ supărat că diavolii și oamenii răi au scăpat nepedepsiți tocmai în ziua pe care o aștepta cel mai mult în decursul unui an. Această legendă explică de ce rareori plouă de ziua Sfântului Ilie și furtunile sunt înainte și după această zi.

Tradiția românească spune că atunci când fulgeră și tună fiecare credincios trebuie să-și facă cruce, deoarece Dumnezeu i-a spus Sfântului Ilie când i-a dat biciul de foc în mâna să lovească în toate, după pofta inimii lui, dar să nu dea în cruce nouă. 

 

PUTETI CITI SI...
DE ACELASI AUTOR...
DIN ACEEASI CATEGORIE...