Secţia pentru procurori a CSM discută interpretarea articolului din OUG pe justiţie privind condiţiile pentru rămânerea în funcţie a procurorilor din Parchetul General, DNA şi DIICOT

Postat la: 17.10.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Secţia pentru procurori a CSM discută interpretarea articolului din OUG pe justiţie privind condiţiile pentru rămânerea în funcţie a procurorilor din Parchetul General, DNA şi DIICOT

Secţia pentru procurori a CSM discută miercuri interpretarea articolului din OUG pe justiţie privind condiţiile pentru rămânerea în funcţie a procurorilor din Parchetul General, DNA şi DIICOT, precum şi din alte parchete. La sediul CSM a sosit şi ministrul Justiţiei Tudorel Toader.

La sosire, Tudorel Toader a precizat doar că este dreptul ministrului Justiţiei să vină la CSM. Procurorul general, întrebat de jurnalişti în legătură cu aplicarea OUG privind justiţia: Şi noi am vrea să ştim ce vreţi să ştiţi dumneavoastră. Este o analiză în curs. Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Secţiei pentru procurori a CSM figurează "solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (nr. 2503/C/212212130/2018), Direcţiei Naţionale Anticorupţie (1780/VI/14/2018) şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (1780/VI/14/2018) privind interpretarea art.VII din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.92/2018".

Conform art.VII din ordonanţă, act normativ adoptat luni de Guvern şi publicat marţi în Monitorul Oficial, procurorii care, la data intrării în vigoare a OUG, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete, "rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare".

De asemenea, Secţia pentru procurori a CSM, discută Nota Direcţiei resurse umane şi organizare privind situaţia delegărilor din cadrul Ministerului Public. Intr-un punct de vedere formulat către CSM, conducerea DNA susţine că aplicarea retroactivă a noilor condiţii de vechime prevăzute de OUG adoptată luni de Guvern intră în conflict cu prevederile constituţionale şi că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, DNA ar pierde 34 de procurori. În documentul semnat de procurorul-şef, Anca Jurma, se arată că, dacă se va exclude din vechimea procurorilor şi perioada în care aceştia au fost auditori de justiţie în cadrul INM, atunci DNA va pierde alţi 23 de procurori.

loading...
PUTETI CITI SI...