Sebastian Ghiță, în dialog cu Ion Cristoiu: „Nu am plecat cu cheile softurilor statului pentru că ele nu există"

Postat la: 15.03.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Sebastian Ghiță, în dialog cu Ion Cristoiu: „Nu am plecat cu cheile softurilor statului pentru că ele nu există

Ion Cristoiu: O întrebare de siguranţă naţională. Din câte ştiu eu, dumneavoastră de-a lungul timpului aţi făcut cu firma dumneavoastră foarte multe softuri la instituţii din România. De acord?

Sebastian Ghiţă: Unul dintre principalii clienţi a fost statul român. Chestiune pe care am recunoscut-o public de multe ori.

-Am înţeles. Una dintre condiţiile la aceste softuri, la unele dintre instituţii, era ca cel care l-a produs să fie totuşi un om de încredere. Dumneavostră aţi plecat. Statul român nu se teme că dumneavoastră veți vinde cheia la softuri?

-Nu, domnul Cristoiu. E o aiureală din asta TFL-isto USR-istă.

-Eu am întrebat.

-Da, şi eu vă răspund.

-Dar nu era USR-istă, am găsit-o ... nu ştiu ... se întreba un jurnalist independent.

-Încercând să îşi explice incompentenţa şi incapacitatea de a face ceva în timpul Guvernului Cioloş, câţiva oameni de acolo s-au gândit, dacă eu tot nu pot răspunde, să dea vina pe Ghiţă că a fugit cu cheia şi cu softul. Pentru cei din industrie este evident că nu există nicio cheie la niciun soft. Codul sursă al unui program este astăzi ceva destul de greu de înţeles pentru alte persoane decât pentru echipa sau colectivul care a creat acel soft şi chiar dacă astăzi v-aş da un milion de surse cod de la toate programele din România, fără acele companii, fără acele echipe, fără acei arhitecţi de sistem care le-au gândit şi leau creat, şi sunt multe softuri făcute de firmele româneşti, e greu să le schimbi, e greu să le modifici, e greu să updatezi acele softuri şi de aceea câteodată trebuie să te ducă mintea să nu distrugi firmele româneşti care au muncit 20 de ani, ci să le ajuţi dacă au o situaţie mai grea, să le susţii. Dacă nu au de lucru, să creezi nişte programe, să menţii această industrie românească de soft. Nu mai e cazul astăzi, că au distrus-o.

-Dar într-o firmă străină de soft statul român poate să aibă încredere?

-Depinde ce condiţii sunt puse în contract. Dar şi dacă noi astăzi am cere firmei Intrarom, Intracom, că sunt nişte greci, să nu mai zică cineva că mă leg eu de americani. Dacă luăm acea firmă şi îi spunem „Haide, fă-ne un program la Casa de Pensii!" şi firma aceea se gândeşte să se retragă din România şi noi i-am cerut codul sursă şi ne rămâne pe un CD codul sursă, dacă nu îi mai cunoaştem pe cei 5, 7, 10 oameni care au lucrat la Intrarom şi dacă nu vorbim cu ei să ne spună ce au scris în codul acela sursă şi să discutăm cum am putea să îl schimbăm, ne va fi foarte greu. Ne va fi foarte greu să upgradăm acel soft, să-l schimbăm.

-Vreau să înţeleg. Trebuie să fie firme româneşti şi totuşi să fie firme de încredere că nu poţi să dai softurile la instituţii de forţă chiar.

loading...
PUTETI CITI SI...