Schimbari radicale in domeniul economic cu cea mai mare explozie. Ce se va intampla cu firmele din IT

Postat la: 11.02.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Schimbari radicale in domeniul economic cu cea mai mare explozie. Ce se va intampla cu firmele din IT

Se anunta modificari si transformari de-a dreptul spectaculoase pe domeniul care, in ultimii ani, a avut o crestere aparte la nivelul economiei: IT-ul!

Concret, dincolo de atractivitatea programelor de studii oferite de: Facultatea de Informatica a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) sau cea de Automatica si Calculatoare (AC) de la Universitatea Tehnica (TUIASI) "Gheorghe Asachi" pentru viitorii absolventi de liceu, de multiple sanse in a se angaja foarte usor si pe salarii generoase, profesorii acestor facultati vin cu noi idei! Acestea au in prim-plan incurajarea studentilor in a-si dezvolta propria afacere in varii zone ale IT-ului. Totul are in prim-plan si crearea de mici sau medii afaceri, cu capital autohton, si care sa duca la intarierea capitalului local si la pastrarea profitului la Iasi.

Avand in vedere toate acestea, un exemplu de bune practici in acest areal este oferit chiar de conf. univ. dr. Lenuta Alboaie, prodecan al Facultatii de Informatica de la UAIC si de colegii acesteia, academicianul Dan Cristea sau decanul institutiei, profesorul Adrian Iftene.

"Noi (Facultatea de Informatica - n.r.) avem o traditie in promovarea antreprenoriatului in mediul academic. Alaturi de noi vin o serie de antreprenori, o serie de companii cu capital romanesc care incearca sa fie un exemplu pentru tinerii care propun o serie de proiecte, acestia primind tutorat. Astfel, poate peste un an vor dezvolta noi si noi afaceri asa cum sunt cele existente pe piata. Noi strangem, la Facultatea de Informatica a Universitatii «Cuza» din Iasi, studenti din toate centrele universitare din tara. Acum traim o perioada de profunde schimbari sociale si care sunt pregnante, mai mult ca oricand, la nivel de antreprenoriat. In curricula facultatii noastre introducem, din anul universitar 2019-2020, un curs de antreprenoriat pentru a veni in intampinarea studentilor si a cerintelor pietei. Chiar daca acum, in Iasi si in zona Moldovei, numarul de companii romanesti pe segmentul IT nu este atat de mare, consideram ca punem mici seminte, care peste cinci ani sa dea rezultate si care sa schimbe fata IT-ului din zona", a punctat conf. univ. dr. Lenuta Alboaie, prodecan al Facultatii de Informatica.

In completarea celor reliefate de prodecanul de la Informatica, conf. univ. dr. Simona Caraiman, de la Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul TUIASI, arata ca este necesar si esential ca studentilor si absolventilor sa le fie oferite ideile si solutiile pentru a-si deschide mici sau medii afaceri, pe plan local.

"Aici e o problema extrem de importanta. Noi, din pacate, nu le insuflam copiilor nostri spiritul antreprenorial. Din fericire, in Iasi avem companii pe IT autohtone de succes si originare din Iasi. Zona de IT e un bun reprezentant al antreprenoriatului deoarece se intra in contact cu mediul de afaceri. Avem nevoie de mai multe start-up-uri, de mici afaceri si de sustinerea tinerilor. Trebuie sa schimbam mentalitatea oamenilor. Eu le spun studentilor mei ca trebuie sa stie cum sa rezolve o anumita problema si sa invete a gandi logic, sa gaseasca solutii, asta face un inginer modern. Trebuie sa le aratam ceea ce pot produce inginerii, iar noi, profesorii, trebuie sa le oferim calea si plecand de la experienta noastra", considera conf. univ. dr. Simona Caraiman, Facultatea de Automatica si Calculatoare.

Avand in vedere toate acestea, chiar in primavara acestui an, atat la Facultatea de Informatica, dar si la AC, sunt programate actiuni ce tin de zona stagiilor de buna practica, intalniri cu antreprenori din aceasta industrie cu studentii celor doua entitati educationale. Principalul scop al acestora este tocmai acela de a oferi exemple, strategii si idei care sa-i ajute pe tineri sa puna bazele inclusiv unor afaceri in IT.

loading...
PUTETI CITI SI...