Scandalul protocoalelor încheiate cu SRI. Şi CSM, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Inspecţia Judiciară au semnat înţelegeri secrete cu Serviciul

Postat la: 04.04.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

 Scandalul protocoalelor încheiate cu SRI. Şi CSM, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Inspecţia Judiciară au semnat înţelegeri secrete cu Serviciul

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi Inspecţia Judiciară (IJ) au încheiat protocoale cu Serviciul Român de Informaţii. Informaţia a fost confirmată de vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Codruţ Olaru, precizând că CSM a cerut către toate entităţile din sistemul juridic să comunice toate protocoalele semnate din 2005 până în prezent.

„Aduc la cunoştinţă că, în urma şedinţei plenului din martie s-a făcut o astfel de solicitare de către CSM către toate entităţile din sistemul juridic de a ne comunica toate protocoalele din 2005 până în prezent. Am primit corespondenţă cu entităţi din sistemul judiciar care au comunicat că au existat şi există sau au denunţat: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Inspecţia Judiciară (IJ). La nivelul CSM a fost încheiat un astfel de protocol denunţat în 2017 de către vechea conducere. Toate celelalte entităţi din sistemul judiciar, că ne referim la grefieri sau la alte instanţe, pentru 2005-2018, nu au încheiat astfel de protocoale. Tot ce am prmit la nivelul Consiliului, nu sunt ataşate protocoalele în forma lor scrisă. Toată situaţia a vizat doar o corespondenţă minimală", a anunţat procurorul Codruţ Olaru, vicepreşedinte CSM, în şedinţa plenului Consiliului de miercuri.

Victor Alistar, membru CSM din partea societăţii civile, a cerut declasificarea protocoalelor. „Deşi suntem Consiliul Superior al Magistraturii, nu avem dreptul de a vedea documente clasificate, motiv pentru care cred că e necesar să se solicite desecretizarea acelor protocoale încheiate de autorităţile din sistemul judiciar, pentru a face o analiză în plenul Consiliului. E o chestiune de procedură", a declarat Victor Alistar, membru CSM din partea societăţii civile.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a cerut amânarea discuţiilor pe motiv că nu poate participa. Şi Gabriela Baltag a cerut amânare: „Sunt de acord cu colegul Alistar. Deşi sunt membru al CSM, nu m-am uitat pe protocoale şi nu m-aş uita pe unul, dacă nu e declasificat, odată pentru că nu am certificat ORNISS şi pentru că refuz să semnez declaraţie de confidenţialitate. Ce nu vede societatea nu vreau să văd nici eu. Avem un protocol deja clasificat şi a mers în spaţiul public. (...) Cred că sunt foarte multe lucruri de lămurit, este clar că trebuie să facem un pas înainte şi solicit amânarea discuţiilor", a declarat şi Gabriela Baltag, membru CSM.

Reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au încheiat un protocol cu Serviciul Român de Informaţii în anul 2012, protocolul fiind denunţat în 2017. Inspecţia Judiciară (IJ) a încheiat, de asemenea, protocol cu Serviciul Român de Informaţii în anul 2016 şi la fel şi reprezentanţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), care au semnat şi ei un asemenea document cu SRI.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, vineri, protocolul din 2009 încheiat între SRI şi Parchetul General, în baza căruia Serviciul Român de Informaţii a acordat asistenţă procurorilor, timp de 7 ani. Protocolul dintre Parchetul General şi SRI a fost semnat în 4 februarie 2009 de Tiberiu Niţu (prim-adjunct al Procurorului general) şi Florian Coldea (prim adjunct al directorului SRI) şi aprobat de Laura Codruţa Kovesi (procuror general la acea dată) şi George Maior (director SRI la data încheierii protocolului).

Printre obiectivele cooperării se află „constituirea de echipe operative comune care să acţioneze în baza unor planuri de acţiune pentru exercitarea competenţelor specifice ale părtilor, în vederea documentării faptelor prevazute la art.2". Articolul 2 prevede ca părţile, respectiv SRI şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cooperează, potrivit competentelor şi atribuţiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informaţiilor din domeniul prevenirii şi combaterii infracţiunilor împotriva securităţii naţionale, a actelor de terorism, infracţiunilor ce au corespondent în ameninţările la adresa securităţii naţionale şi a altor infracţiuni grave, potrivit legii.

Protocolul mai prevede că SRI acordă, cu titlu gratuit, „asistenţă în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate detinute şi utilizate de Parchet, pentru prevenirea scurgerii de date şi informaţii cu acest caracter, colectarea, transportul şi distribuirea în tară a corespondenţei oficiale".

Ulterior, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) cer Parchetului General şi SRI publicarea tuturor protocoalelor sau înţelegerilor din 1990 până în prezent şi CSAT să facă publice toate hotărârile pe care le-a emis din 1990 referitoare la justiţie.

loading...
PUTETI CITI SI...