Scandalul Omnia Turism a luat amploare: Țeapa a depășit 11, 5 milioane de euro

Postat la: 20.10.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Scandalul Omnia Turism a luat amploare: Țeapa a depășit 11, 5 milioane de euro

Sinuciderea din cauza unor probleme financiare a lui George Negru, proprietarul touroperatorului Omnia Turism, a generat un cutremur pe piata turistica romaneasca, mai ales in randul agentiilor de turism.

Oficial, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a anuntat miercuri ca paguba produsă de Omnia Turism este cea mai mare de după revoluție, în condițiile în care agenția a vândut pachete de aproximativ 7,5 milioane de euro pentru anul 2018 unui număr de 8.500 de clienți, iar pentru perioada 17 octombrie - 31 decembrie 2017 au mai fost încasați 433.000 de euro de la 202 turiști. Realitatea astazi este cu totul alta, iar conotatiile si urmarile sunt sunt incredibile.

Peste 110 agenții au fost păgubite de Omnia Turism

Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, paguba produsa de Omnia Turism pana la ora actuala este de circa 11,5 milioane de euro. ZIUAnews detine lista cu 110 agentii de turism pagubite Omnia Turis, dar nu o va publica deocamdata pentru a nu amplifica haosul creat pe piata turistica romaneasca de sinuciderea lui George Negru. Pe primul loc pana acum in topul celor pagubiti se afla o agentie din Fagaras cu circa 400.000 de euro, locul doi este ocupat de o agentie din Sectorul 5, iar locul trei este detinut de agentia unui mare transportator auto implicat non stop in turism. Printre cele 110 agentii tepuite de Omnia Turism se numar si vreo sapte a caror paguba este intre 25.000 si 50.000 de euro. De exemplu, paguba unei agentii din Timisoara este de 42.075 de euro, a uneia din Braila de 33.100 de euro iar a alteia din Constanta de 31.400 de euro. De asemenea, o agentie din Ploiesti este pagubita cu 25.000 de euro, iar una din Slatina cu 25.381 de euro.

Falimentul Omnia Turism a fost anunțat din august, dar totul s-a mușamalizat

Scandalul Omnia este doar la inceput iar anvergura acestuia va fi una de proportii incredibile dupa ce agentiile implicate in acest bussines, adica cele revanzatoare, vor cuantifica pagubele totale. Surprinzator este ca falimentul Omnia a fost anuntat inca din luna august la o sedinta de analiza, la Mamaia, unde au participat vreo 50 de oameni din turism, dar toata povestea a fost musamalizata din cauza unor interese personale a unora din bordul ANAT. Potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, falimentul Omnia a fost practic amanat si de proiectul legislativ privind garantarea pachetelor de servicii turistice, in sensul ca singura optiune a Ministerului Turismului sa fie doar fondul de garantare. Ca atare, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), condusa de catre Bogdan Pandelica, a avizat recent propunerea legislativa facuta de cativa smecheri din bordul ANAT prin care agentiile mici, adica revanzatorii, garanteaza turistilor pentru pachetele de servicii turistice vandute de la tour operatori, in loc ca garantarea sa se faca, asa cum este in toata lumea, de catre marile agentii, adica tour operatorii.

Dilimele infotripiștilor

Agentiile revanzatoare care au vandut pachete turistice de la Omnia Turism sunt acum blocate de implicatiile si efectele sinuciderii lui George Negru, iar angajatii acestora sunt cu nervii tandari. Internetul este plin de intrebari si toti cauta sa gaseasca ceva solutii de salvare a afacerii care o pastoreste. ZIUAnews va prezenta cateva dintre problemele ridicate de infotripisti dupa scandalul Omnia.

„Cand am ridicat aceasta problema la intalnirea Infotripistilor de la Cheie Gradistei probabil si mai mult ca sigur mi-am facut ceva dusmani", spune Sorina Zlatan Ursoaica pe forul infotripistilor. „" Asociatiile de turism nu fac nimic pentru agentii...doar incaseaza bani de la agentii... care este favorul de membru ANAT...:, se intreaba Claudia Alexandru. „Noi revanzatorii fara nicio vina trebuie sa dam banii turistilor? Doamne, ma intreb cum am facut turism noi toti atatia ani intr-un cadru legislativ bolnav. Ce vina avem noi sa suportam pierderi pentru ca un tour operator a dec...", precizeaza Ramona Parjol".

"Este problema mare la asigurator cand noi astia mici platim 800 USD pe aceeasi polita si cei mari cu pierderi si rulaje de milioane de euro pe an platesc 400USD. Oare unde este riscul mai mare, la noi sau la ei", se intreaba Daniela Luca.

„Daca Dana Rentea a propus infiintarea unei noi organizatii a noastra, eu o propun pe ea, pentru a face aceasta centralizare, si apoi sa o inainteze Ministerului... gresesc? Poate ar fi un inceput in forta, dar cred ca trebuie sa profitam (iri cat de urat suna) de acest mizerabil moment", sustine Mihaela Groza.

Ion Teleanu

loading...
PUTETI CITI SI...