Sarbatoare in Biserica Ortodoxa. De astazi incepe postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Postat la: 04.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Sarbatoare in Biserica Ortodoxa. De astazi incepe postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

De astazi, crestinii intra intr-unul din cele mai insemnate posturi, atat sufletesti, cat si trupesti de peste an. Din aceasta zi incepe postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, post care este cunoscut in popor sub denumirea de postul Sampetrului. Aceasta perioada nu are o data fixa si a fost randuita de Biserica Ortodoxa in cinstea celor doi apostoli si in amintirea obiceiului lor de a posti inainte de a intreprinde acte mai importante.

De altfel, marea sarbatoare a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este tinuta pe 29 iunie. Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel nu are o durata fixa, pentru ca inceputul lui este in functie de data variabila a Invierii Domnului. Acest post incepe intotdeauna in lunea dupa Duminica Tuturor Sfintilor, prima duminica dupa Rusalii, cea a Pogorarii Sfantului Duh.

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel era numit in vechime Postul Cincizecimii, datorita darurilor Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Sfintii Apostoli. Primele marturii despre Postul Apostolilor Petru si Pavel au aparut inca din secolul al IV-lea, in Constitutiile Apostolice. Potrivit cercetatorilor, acest post era tinut la inceput numai in cercurile monahale si abia mai tarziu s-a extins si la credinciosi. Credinciosii stiu ca in Postul Sfintilor Petru si Pavel, sambata si duminica, se mananca peste.

Crestinii au dezlegarea la peste si pe 24 iunie, atunci cand se sarbatoreste Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Dezlegarea la peste este si in zilele de luni, marti si joi, dar numai daca in aceste zile este praznuit un sfant cu doxologie mare si cu cruce neagra in calendar. Cand o astfel de sarbatoare cade miercuri sau vineri, se dezleaga la untdelemn si vin. Daca sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel cade miercuri sau vineri, se face dezlegare la peste, vin si ulei.

loading...
PUTETI CITI SI...