Salvator: Am avut mai emoţii! Copilul scos din fântână a stat peste 10 ore pe jumătate în apă

Postat la: 26.04.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Salvator: Am avut mai emoţii! Copilul scos din fântână a stat peste 10 ore pe jumătate în apă

Copilul de 2 ani, din Balta Sărată, salvat de pompieri după o misiune extrem de dificilă, ce a durat mai bine de 10 ore, a stat pe jumătate în apă, însă a dat tot timpul semne că este în viaţă, chiar dacă, la un moment dat, a devenit mai puţin dinamic, a declarat unul dintre salvatori.

Prim-adjunctul inspectorului general al Inspectorului General pentru Situaţii de Urgenţă, locotenet-colonelul Cristian Radu, a declarat presei, la finalul operaţiunii de salvare a copilului din Balta Sărată, judeţul Teleorman, că băiatul a stat timp de mai bine de 10 ore pe jumătate în apă, dar a dat semne de viaţă tot timpul. „Sunt peste zece ore în care copilul a stat jumătate în apă. Sperăm cu toţii ca viaţa lui să fie salvată. Au fost două bucăţi de fier beton, îndoite la capete, cu care am reuşit, cu ajutorul camerei care era introdusă în puţ, să-l localizăm, să introducem cele două dispozitive pe lângă copil şi după aceea să-l agăţăm de haine. Am mers pe alternative pe care le-am încercat simultan, dacă nu mergea una, trebuia să continuăm cu cealaltă", a declarat presei prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, locotenent colonel Cristian Radu.

Practic, modalitatea prin care a fost scos copilul din fântână a fost una pe care o încercaseră pompierii şi înainte, dar fără succes. A doua oară, aceştia şi-au asumat un risc mai mare, deoarece copilul nu mai putea rămâne în acea stare. „Colegii mei care au sosit primii la faţa locului au încercat acelaşi lucru, dar copilul, la un moment dat, s-a înţepenit, era prins undeva între corpul pompei şi pereţii puţului. (...) Trebuia să îmi asum acest risc. Orice alternativă pe care aş fi ales-o presupunea un risc foarte mare. A fost extrem de riscant, pentru că putea să scape din acele dispozitive. (...) Am preferat să ne asumăm acest risc pentru a putea să scoatem copilul în cel mai scurt timp posibil", a mai spus Cristian Radu.

Prim-adjunctul IGSU a mai declarat, după ce a fost scos băiatul că aceasta a fost una dintre cele mai grele misiuni la care a participat, pentru că băiatul era foarte mic şi nu se putea coopera cu el, fiind şi în stare de şoc. „Am avut tot timpul emoţii, dar a trebuit să mi le stăpânesc. Copilul are doar un an şi opt luni, nu era cooperant, este foarte greu să cooperezi cu un copil aflat în stare de şoc, aflat jumătate în apă", a mai spus Cristian Radu. Potrivit salvatorului, copilul a fost activ, „până la un moment dat când din cauza probabil şi a hipotermiei pe care a avut-o, la un moment dat a devenit mai puţin dinamic, dar conştient". Peste 40 de pompieri au intervenit la Balta Sărată, din judeţul Teleorman, forţele de intervenţie acţionând pe două fronturi, atât prin manevrarea unui dispozitiv în interiorul locului în care copilul a rămas captiv, cât şi prin săpaturi în exteriorul puţului, pentru a scoate un copil de 2 ani căzut în fântână, la o adâncime de circa 16 metri. Copilul a fost monitorizat permanent cu ajutorul unei camere video.

loading...
PUTETI CITI SI...