România pierde anual 10 miliarde de euro din cauza deficitului de talente

Postat la: 11.10.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

România pierde anual 10 miliarde de euro din cauza deficitului de talente

România pierde anual 6% din PIB-ul naţional numai din cauza deficitului de talente. Disponibilitatea personalului calificat depinde de factori precum libera circulaţie a forţei de muncă, inclusiv uşurinţa obţinerii permisului de muncă pentru cetăţenii non-UE precum şi sisteme de educaţie care asigura absolvenţilor pregătirea corespunzătoare, se arată într-un raport.

"Este de de dorit o debirocratizare a relaţiei dintre stat şi contribuabil, secondată de investiţii în digitalizarea acestei interacţiuni, mai ales în condiţiile în care antreprenorii locali percep România că având cel mai înalt grad de birocraţie (80%) dintre toate ţările chestionate", consideră Mihai Anita, Partener, Liderul Echipei Integrate de Servicii pentru Companiile antreprenoriale, PwC România.

Companiile antreprenoriale din Europa de Est au fost cele mai vocale când a venit vorba despre dificultatea de a angaja personal calificat. Raportat la PIB-urile naţionale, pierderile economice ca rezultat al deficitului de talente indică cifre îngrijorătoare şi pentru ţări precum Bulgaria (13,2%), Polonia (5,7%), Malta (5,6%) şi Ungaria (5,2%). Aceste procente însumează 46,4 miliarde de euro, pierdute numai din această cauza. Cele mai afectate sunt sectorul construcţiilor şi al producţiei.

Dincolo de acest aspect, companiile antreprenoriale din Europa consideră că gradul de reglementare şi birocraţia de la nivelul economiilor locale ameninţă într-o măsură mult mai mare dezvoltarea activităţii pe care o derulează, comparativ cu reglementările şi birocraţia de la nivelul Uniunii Europene (UE), arată datele sondajului PwC European Private Business Survey. Această percepţie a fost întâlnită cu precădere în ţări precum Croaţia, Grecia, Finlanda, Ungaria, Italia şi Marea Britanie. De exemplu, aproape 71% dintre respondenţii din Grecia apreciau birocraţia grecească drept o problema, comparativ cu 24% care arătau cu degetul spre cea din UE.

loading...
PUTETI CITI SI...