România nu are autostrăzi, dar plăteşte zeci de milioane de euro pentru cercetarea cosmosului

Postat la: 12.04.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

România nu are autostrăzi, dar plăteşte zeci de milioane de euro pentru cercetarea cosmosului

Primul acord dintre România şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a fost semnat în anul 1992, urmat în 1999 de Acordul România-ESA privind cooperarea în exploatarea şi folosirea paşnică a spaţiului. Din 2007 România contribuie la bugetul ESA ca Stat European Cooperant (PECS), statut ratificat prin Legea nr. 1/2007. Începând cu 22 decembrie 2011, România a devenit cel de-al 19-lea stat membru al Agenţiei Spaţiale Europene.

Statul român a acordat 90 de milioane de euro, până în 2017, pentru cercetarea Cosmosului. Sunt însă doar o parte din fondurile care curg spre acest domeniu. De ce se investeşte însă în astfel de programe, într-o ţară care nu are încă autostrăzile terminate? „Sunt 20 de ţări membre în Agenţia Spaţială Europeană. România a fost a doua dintre fostele ţări socialiste care a fost admisă, dupa Cehia. Sistemul funcţionează foarte simplu: noi avem o cotizaţie, care este calculată conform venitului naţional net, aşa se face pentru toate ţările, şi această cotizaţie se returnează în proporţie de 100 la sută către ţara respectivă sub formă de contracte cu persoane juridice române", explică Marius Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române.

Drumurile din România sunt cele mai nesigure din Uniunea Europeană, arată un raport al Comisiei Europene. Țara noastră a fost întrecută în acest clasament inclusiv de Bulgaria, care ocupă penultimul loc. Potrivit raportului citat de Agerpres, rata accidentelor mortale în cele două state este mai mare de 80 de decese la un milion de locuitori, dublu faţă de media europeană. "Se ştie lucrul ăsta de ani de zile. România este campioană la nr. de morţi pe drumurile din România. În România mor undeva la 2.000 de oameni în fiecare an, deci aproximativ 5 oameni pe zi. Cele mai sigure ţări sunt cele din nordul şi din vestul Europei. Suedia este cea mai sigură", a declarat la RFI Ionuţ Ciurea, de la Asociaţia Pro Infrastructură.

loading...
PUTETI CITI SI...