România, condamnată la CEDO pentru un securist care și-a bătut soția până a internat-o în spital

Postat la: 25.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

România, condamnată la CEDO pentru un securist care și-a bătut soția până a internat-o în spital

Statul român a fost criticat din nou de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) şi trebuie să plătească 9.800 euro către o femeie bătută de soțul ei. Autoritățile române au dat vina pe victimă pentru agresiunile partenerului său.

În iunie 2007, Angelica Bălșan, din Petroșani, în vârstă de 50 de ani, s-a internat în spital, după ce a fost bătută de soțul ei. Nu era prima oară, au povestit ulterior copiii ei. După externare, bărbatul a bătut-o din nou, iar ea a ajuns la spital cu ambulanța, după ce i-a spart nasul „cu un obiect tare". Femeia s-a plâns autorităților în mod repetat, dar chiar și după ce a divorțat agresiunile au continuat. Din cei patru copii ai cuplului, fetele, adulte, le-au declarat polițiștilor veniți să cerceteze plângerile mamei lor că femeia bea și devine violentă, iar tatăl lor se apără. Ulterior, acestea au recunoscut, în instanță, că au mințit, sub amenințările părintelui.

În decembrie 2007, femeia a reclamat la Parchet că bărbatul a luat cei doi copii minori din casă și că a amenințat-o că o omoară, cerând protecție. Procurorul de caz a decis, însă, să-l amendeze pe bărbat cu 200 lei, spunând-i femeii că acuzațiile ei nu pot fi dovedite. Omul legii i-a comunicat Angelicăi Bălșan că soțul ei nu reprezintă un pericol social, pentru că ea a provocat bătăile, nu avea cazier și era pensionar. Femeia a mers mai departe și a cerut în instanță să se ia măsuri împotriva lui, să i se interzică să intre în apartament și să se apropie de ea. Tribunalul a respins cererea ei, achitându-l pe soț de acuzația de vătămare corporală.

În 2009, ea s-a adresat Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), cerând daune de 50.000 euro. Guvernul României a contestat solicitarea femeii, considerând-o lipsită de fundament şi argumentând că suma cerută este "excesivă". În decizia dată marți, CEDO a reținut că statul român a încălcat articolele 3 și 14 ale Convenției Drepturilor Omului, adică interzicerea tratamentelor inumane și degradante și interzicerea discriminării de gen.

„Autoritățile române au fost conștiente de abuzurile săvârșite de soțul doamnei Bălșan (...) și ar fi trebuit să ia măsuri pentru a împiedica repetarea actelor de violență. Exista un cadru legal în baza căruia autoritățile puteau acționa și doamna Bălșan l-a invocat în mod repetat. Totuși, Curtea a decis că doamna Bălșan a atras abuzurile. (...) O asemenea abordare a golit legea de semnificație, nerespectându-se standardele internaționale privind violența asupra femeilor și violența domestică. (...) Statisticile arată că violența domestică în România este tolerată și percepută ca normală pentru majoritatea oamenilor. Autoritățile nu au luat în serios fenomenul violenței domestice. Această pasivitate reflectă o atitudine discriminatorie față de doamna Bălșan, ca femeie", a reținut Curtea, în decizia în care a condamnat România să-i plătească femeii 9.800 euro.

Judecătoarea Iulia Motoc, de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a apreciat, pe contul său de Facebook, că este un caz important referitor la violența domestică în România. "Caz important referitor la violenta domestica in Romania: In acest caz, CEDO a constatat incalcarea articolului 3 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului referitor la interzicerea tratamentrelor inumane sau degradante, apreciind ca autoritatile din Romania nu au protejat-o pe reclamanta intr-o maniera adecvata in fata violentei domestice. De asemenea, Curtea a constatat si incalcarea articolului 14 al Conventiei, referitor la interzicerea discriminarii, coroborat cu articolul 3, intrucat violenta in acest caz era bazata pe criteriu de gen", a scris Iulia Motoc, pe rețeaua de socializare.

Conform surselor România liberă, Angelica Bălșan a fost, din 1979, până la divorțul pronunțat în 2008, soția lui Nicolae Cămărășescu, fost ofițer al Securității, din Direcția a II-a, care i-a condus pe mineri, în iunie 1990, în redacția ziarului "România liberă". Ei au devastat redacția și au agresat-o pe secretara lui Petre Mihai Băcanu. Cămărășescu, care a murit în ianuarie 2016, era cercetat în dosarul Mineriadei, pentru subminare a puterii de stat, subminarea economiei naționale și crime împotriva umanității.

loading...
PUTETI CITI SI...